Етикети

, , , , , , , ,

Присъствието на прекомерни количества мазнини в храната на бременни жени уврежда развитието на мозъка и нарушава поведението на потомството – показват изследвания върху примати. За съжаление тези увреждания са необратими чрез здравословна диета при децата.

Учени от Oregon Health and Science University са публикували в „Frontiers in Endocrinology“ резултатите от проведен експеримент. В него са били използвани макаци, за да се провери влиянието на хранителната диета върху поведението и дейността на нервната система.

Целта на опита била внимателно и задълбочено вникване в това, как могат да възникват определени смущения в поведението на деца от майки със затлъстяване, които смущения са били описвани в други изследвания. Проблемът е изключително важен, защото – според изследователите, 64% от жените в САЩ в репродуктивна възраст са с наднормено тегло, а 35% са със затлъстяване. Този проблем, макар и не в такива размери, съществува и в България.

Учените са избрали за опита си примати, защото те еволюционно са най-близо до човека, a използването им е дало възможност за по-прецизен контрол на храненето, нещо, което е доста по-трудно ако опитите се провеждат с хора.

Резултатите от изследването са показали, че повишената консумация на мазнини от страна на майките поражда поведенчески проблеми при децата им. Малките маймунки, които се хранели според диетата, изобилстваща от мазнини, по-често са показвали признаци за безпокойство. Още по-важно е, че учените са успели да открият причината за подобни реакции.

Изследването на физиологичните промени показало, че при тези маймуни са налице смущения в невроните, използващи серотонин – ключов невротрансмитер (най-просто казано това е сигнално вещество на нервната система) за развитието на мозъка. Тези изменения могат да се окажат много важни, защото провокират появата на страхови психози и депресивни състояния.

Периодът на бременността тук има критично значение според учените. В определен етап на експеримента се оказало, че дори ранното въвеждане на здравословно хранене би предотвратило негативните последици за малките от лошото хранене на бременните маймуни.

От изследването следва, че бъдещите майки трябва да внимават много какво и как ядат. И тук не става дума да се обвиняват майките – отбелязва ръководителката на проекта проф. Елинор Съливан. Става дума за образованието на бременните жени да се хранят здравословно. И нещо много важно, изследователите настояват за адекватни социални политики, промотиращи здравословния начин на живот и хранене.

***

Тези идеи на изследователите са не само интересни, но и изключително важни. Дори само поради това, че поставят въпросите, свързани с начина на хранене и с качеството на приеманата храна от майките, които произхождат от бедни семейства. Защото бедността е свързана с приема на некачествени и евтини храни, чийто цени са достъпни за хората с много ниски и ниски доходи. Не бива да се забравя, че бедността има „способността“ да се възпроизвежда в поколенията и да „формира“ ниши на бедност – факти, установени още в края на 60-те и началото на 70-те години на ХХ век в развитите страни, които могат да се разглеждат като „инкубатор“ на влошено обществено здраве, с всички произтичащи от това негативни социални и икономически последици.

Това е добър пример как огромните социални неравенства в обществото оказват – макар често твърде опосредено – много негативно влияние върху живота и здравето на хората.

Източник: PAP, RZ (2017) Zła dieta przyszłej matki to problemy dzieci – dowodzą badania na naczelnych. W: Rynek Zdrowia z 24 lipca 2017. http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/zla-dieta-przyszlej-matki-to-problemy-dzieci-dowodza-badania-na-naczelnych,174982,11.html

доц. д-р Божидар Ивков