Етикети

,

Учени от Университета Монаша (Австралия) са открили механизмът, предизвикващ автоимунните заболявания, като за първи път са демонстрирали причината за тяхното възникване.

Известно е, че в медицината автоимунните заболявания се свързват с нарушения във функциите на имунната система на организма, която започва от един момент насетне погрешно да идентифицира здравите клетки като вредни за организма, следва атака и предизвикване на възпаление. Например при диабет типа I имунната система напада клетките, които произвеждат инсулин, а при ревматоидния артрит – ставите. Смята се, че над 50 милиона американци страдат от едно или друго автоимунно заболяване, като до този момент науката не можеше да разбере докрай произхода им.

Ричард Китчинг казва: „Знаем, че при автоимунните заболявания съществуват Т-клетки (регулатори на имунния отговор), които ни правят възприемчиви на болести и Т-клетки, които ни защитават от тях. Сега разбрахме как става това“.

В хода на изследванията било открито важно взаимодействие между два гена. Те помагат на имунните Т-клетки да предават правилните защитни сигнали, които предотвратяват атаката срещу клетки на организма. Става дума за човешкия левкоцитен антиген (HLA), система от гени, която помага на имунната система. Някои молекули HLA, разположени на повърхността на Т-клетките, се свързват с повишения риск от автоимунни болести (например DR15 или HLA-DR1), докато  други техни видове защитават от такива болести.

Това, което не беше известно досега на учените е това, как работи механизма на тези молекули и защо на практика те имат подобно поведение.

Използвайки опитни мишки, австралийските изследователи са изяснили, че молекулата DR15 е способна да инструктира Т-клетките да нападат тъканите, но ако в организма присъства защитната молекула DR1, Т-клетки успяват да ги прогонят, обяснява Китчинг. Смята се, че ако учените успеят да стимулират нарастването на тези молекули или се научат да ги отглеждат извън организма и след това да ги въвеждат в тялото на пациента, това ще се превърне в значителна крачка при лечението на автоимунните болести, съобщава Science Alert.

Успехът наистина е впечатляващ. Но учените все още са далеч от изработването на още по-ефективно лечение на този вид заболявания, от съществуващите до този момент. Но все пак напредък – и то съществен – има.

Източник: Ученые разобрались в механизме появления аутоиммунных заболеваний. http://zdorovye-lyudi.ru/uchenyie-razobralis-v-mehanizme-poyavleniya-autoimmunnyih-zabolevaniy

доц. д-р Божидар Ивков

Реклама