Етикети

, , , , ,

Преведох тази статия не защото съдържа изключително важни данни и/или умозаключения. Не, митовете и фактите са по-скоро забавни и любопитни. Все пак някои от тях са важни за здравето на всеки. И въпреки това…

Преведох я с мисълта и надеждата да служи като „алармен звънец“, разбира се за тези, които искат да го чуят.

Присъщо за човека е желанието му да блесне сред себеподобните си със знания и мъдрост. И в това няма нищо лошо. Проблемите започват, когато вместо факти и знания, се споделят митове и неверни неща. Това наричам „производство“ на незнание. Проблемите се задълбочават, когато митологията се налага нагло и агресивно, в т.ч. и чрез оценки.

Вместо това, човек винаги трябва да се старае да проверява достоверността и точността на знанията си и да изказва мнение, а не да раздава оценки от позицията на най-висша инстанция на истината, която – както често се оказва – е мит.

Няма човек – освен една не малка част от българите струва ми се, който да знае всичко за всички и всичко. Такива хора могат да се нарекат „всичколози“. А те от своя страна са добродушни и добронамерени, а други нагли и агресивни. И ето – направих оценка. Както можете да се досетите, аз не съм имунизиран срещу грешки и изказване на оценки. Макар и да се стремя да не ги допускам и да не ги раздавам като жълти стотинки за милостиня.

Искрено се надявам тази статия да бъде полезна. Особено внимание заслужават онези митове, при които са разкрити – макар и бегло – причините за тяхното възникване и съществуване.

Приятно четене и забава.

доц. д-р Божидар Ивков

21 МИТА ЗА ТЯЛОТО