Етикети

, , , , , , , , ,

„BBC News” бие тревога за това, че безмлечната диета се превръща в работеща бомба, която може да предизвика остеопороза. Тази диета е особено популярна сред младите хора. Тревогата е породена от данните, изнесени в доклад на Националното общество срещу остеопорозата (National Osteoporosis Society).

От тази разработка става ясно, че във Великобритания всеки пети човек преди 25 годишна възраст не се храни с млечни продукти или ги консумира твърде рядко. Диетата на всеки 4-и тинейджър съдържа по-малко от 400 mg калций на ден, което според специалистите и така е минимално равнище.

Съгласно нормите възрастните трябва да приемат 700 mg калций дневно, а подрастващите на възраст от 11 до 18 години включително – по 1000 mg. Известно е, че именно млякото и млечните продукти – като кисело мляко, сирене и др., са най-добрия източник на калции. Големи количества калций се съдържат и в рибата, ядките и семената.

Докладът на National Osteoporosis Society представя изследване, обхванало 2 000 лица, в т.ч. 239 респонденти под 25 години, а също и 339 лица на възраст между 16 и 35 години.

Проф. Susan Lanham-New от Университета в Съри, експерт на National Osteoporosis Society подчертава, че употребата на храни, съдържащи калции, е особено важно за младите хора до 25 годишна възраст, защото от това зависи структурата и здравината на костите им. С напредване на възрастта те могат само да бъдат поддържани, а след 35-та година от живота на човека плътността на костите започва да се променя.

При твърде ниска плътност на костите нараства риска от остеопороза, особено при жените. Във Великобритания всяка втора жена след 50 години и всеки пети мъж имат проблеми с това социално значимо заболяване. Подобна е ситуацията и в Полша. Ситуацията в България едва ли се различава съществено. В края на първото десетилетия на този век в страната е имало 317 000 жени с остеопороза и 504 000 са били с начално намаляване на костната плътност.

Изследванията на Food Standards Agency показват, че ниската консумация на мляко води до развитие на непоносимост към млякото. Във Великобритания тя се наблюдава почти при всеки втори човек на възраст 16-24 години и едва при 8% при лицата над 75 години.

***

Появата и развитието на остеопорозата поражда множество трудни и дори фатални в социално и икономическо отношение последици. Според доц. Пламен Попиванов от УМБАЛ „Александровска“ – един от водещите български ендокринолози, директните разходи за остеопороза в България годишно възлизат на около 44 млн. лв. публични средства (69,8%) и над 19 млн. лв. частни, т.е. разходи от джоба (30,2%). Същевременно непреките разходи от „пропуснати ползи, социални помощи, инвалидност, осигуровки, възнаграждения по болест и т.н. са многократно по-големи“. Има индиректни данни, че тези тенденции не само се запазват, но и се задълбочават в негативна посока. Според д-р Попиванов при 426 000 българи с остеопороза едва 13 813 се лекуват – т.е. едва 3,2%.

Тези данни са плашещи, като се вземе предвид факта, че фрактурите от остеопороза на тазобедрените стави предизвикват тежка инвалидизация сред хората, които преживяват този инцидент. Инвалидизация, която почти винаги налага необходимостта от чужда помощ. Една голяма част от лицата с подобни фрактури, за съжаление, умират до края на шестия месец след фрактурата поради залежаване и развитие на застойна бронхопневмония. В България лекарствата за остеопороза са с много нисък процент на реинбурсация, а според лекарите повишаването на този процент повишава и относителния дял на лицата, които получават и/или могат да си позволят адекватно медикаментозно лечение.

Остеопорозата е реална заплаха и за много хора с ревматоидни заболявания. Ето защо тук от изключително важно значение е профилактиката, правилното хранене и полезния дневен двигателен режим. Трябва да се има предвид, че сред факторите, повишаващи риска от поява на остеопороза, са: ревматоиден артрит, болест на Крон, заболявания, силно редуциращи подвижността на човека за продължителни периоди от време, прием на таблетки с кортикостероиди над три месеца и др.

Сериозен проблем е и качеството на консумираните млечни продукти – прясно и кисело мляко, сирене и др. Много често не е ясно доколко те наистина са произведени от естествена суровина и съдържат необходимите количества калции. Смята се, че една супена лъжица кисело мляко (40 гр.) съдържа 65 мг. калций.

Трябва да се знае, че поставянето на диагнозата „остеопороза” не означава автоматично, че костите ще се чупят. Това означава, че човек с тази диагноза попада в групата на лицата с повишен риск от счупвания. Сами по себе си тънките, крехки кости не предизвикват болезненост, но тяхното счупване може да предизвика сериозни болеви и здравни проблеми.

Източници: PAP/Rynek Zdrowia (2017) Dieta bezmleczna tykającą bombą osteoporozy. http://www.rynekzdrowia.pl/serwis-reumatologia/dieta-bezmleczna-tykajaca-bomba-osteoporozy,172046,1011.html

Подценяването на болестта води до инвалидност и съкращаване на живота… http://health.bg/5112/osteoporozata-se-lekuva-uspeshno

Остеопорозата вече изпревари рака и е на второ място при социалнозначимите заболявания. http://www.credoweb.bg/osteoporozata-veche-izprevari-raka-i-e-na-vtoro-myasto-pri-sotsialnoznachimite-zabolyavaniya-content-20764.html

Wprowadzenie na temat osteoporozy. Krótki przewodnik na temat zdrowia kości, kruchości kości i złamań. National Osteoporosis Society, 2015. https://nos.org.uk/media/97996/an-introduction-to-osteoporosis_polish.pdf

доц. д-р Божидар Ивков

Реклама