Етикети

, , , , , , , ,

Учените са установили, че вида на консумираната захар, а не само количеството и калорийната й стойност, оказват влияние върху повишаване на риска от настъпване на хронични заболявания. Тези изводи са публикувани в броя на „American Journal of Physiology – Heart and Circulatory Physiology” от началото на декември 2016 г.

Авторите на публикацията – учени от университетите в Барселона (Испания) и Пасифик (САЩ) – акцентират, че проведеното от тях изследване е първото, при което се сравняват ефектите от използването на два вида захар: глюкоза и фруктоза, върху метаболизма и функционирането на съдовата система.

„Консумацията на високи дози прости захари води до негативни сърдечно-метаболитни последици. Искахме да изследваме механизмите, намиращи се в основата на това явление, или да определим на какво се основава влиянието на глюкозата и фруктозата върху метаболичните функции и съдовите функции, а също и да проверим дали тези ефекти зависят изключително от повишения калориен прием“ – обясняват учените.

За своите цели учените използвали възрастни женски плъхове, които те разделили на три групи. На едната група те давали да пият течен разтвор на глюкоза – естествено срещана проста захар в организма след разграждане на сложни въглехидрати. Втората група плъхове получавали за пиене течен разтвор на фруктоза – захар, намираща се в плодовете и преработените такива. Третата група получавала вода. Извън това плъховете получавали храна, присъща за тяхната стандартна хранителна диета, основана на твърди храни. Експериментът продължил осем седмици, което съответства около шест години живот при човека.

След изтичането на този срок учените установили, че макар и двете „захарни“ групи през цялото време на експеримента да са приемали значително повече калории от плъховете в контролната група, то като цяло поетите калории от плъховете, хранени с глюкоза са били повече в сравнение с животните, получавали фруктоза. Поредната изненада, която учените установили била, че въпреки разликите, именно самките от фруктозната група в края на изследването са имали по-голямо нарастване на телесната маса.

Освен повишената телесна маса, при самките от фруктозната група учените установили повече маркери – в сравнение с глюкозната група – за съдови болести и болести, свързани с увреждането на черния дроб. Ставало дума за високо равнище на триглицеридите, увеличаване на масата на черния дроб, намаляване на изгарянето на мазнини в черния дроб (това е фактор, който може да доведе до чернодробна стеатоза, т.е. мастна дегенерация на черния дроб) и нарушена релаксация на аортата, което може да се превърне в причина за изменения в кръвното налягане.

„Тези резултати – казват учените – показват, че продължителното повишаване на количеството приемани калории, чийто източник са различни подсладители, не е единствения фактор, който заплашва здравето. Самият вид захар, който се консумира също може да влияе за повишаване на риска от заболявания на сърцето, повишаване на риска от поява на диабет и други хронични болести“ – обобщават изследователите.

Източници: Sangüesa, G., S. Shaligram, F. Akhter, N. Roglans, J. C. Laguna, R. Rahimian, M. Alegret (2016) Type of Supplemented Simple Sugar, Not Merely Calories Take Determines Adverse Effects on Metabolism and Aortic Function in Female Rats. In: American Journal of Physiology-Heart and Physiology.  DOI: 10.1152/ajpheart.00339.2016

PAP/Rynek Zdrowia (2017) Dieta: także rodzaj cukru wpływa na ryzyko zdrowotne. http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/dieta-takze-rodzaj-cukru-wplywa-na-ryzyko-zdrowotne,169497,11.html

Снимка: http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/dieta-takze-rodzaj-cukru-wplywa-na-ryzyko-zdrowotne,169497,11.html

доц. д-р Божидар Ивков