Етикети

, , , , ,

„Днес може да ме презират, а може да ми съчувстват. Трудно ми е да разбера по лицата им. Студено ми е. Гладен съм. Срамувам се да помоля за помощ, намек за това, къде мога да хапна нещо или да се стопля” – това е един малък фрагмент от новата книга „Невидимите“, издадена в Полша. Тя е „рожба“ на Капуцинска фондация. Освен с болезнената си тема, книгата е интересна и уникална и с факта, че може да бъде четена … само на студ.

Премиерата на книгата също е уникална – тя е осъществена също на студено. В събитието са взели участие нейните автори, както и репортерът Яцек Хуго-Бадер, който е влязъл в ролята на бездомен докато е писал репортажа си „Шарли във Варшава”. В премиерата на книгата е участвал и основателят на Фондацията – актьорът Радослав Пазура.

Да видиш „невидимите“

„Книгата „Невидимите“ може да се чете само при условията, при които е възникнала. Написаха я бездомните, често живеейки на студ“ – разказва Р. Пазура за проекта на Фондацията. „Когато книгата е в топло помещение виждаме само бели страници, а когато се отвори на студено, се появява текста. Така наистина можем да видим, какво се случва в душите на бездомните, но и да почувстваме, как е наистина, когато си бездомен“. По този начин едва ли ще надникнем в душите на бездомните и ще разберем, какво означава да си бездомен. Със сигурност обаче, ще се приближим до това, и то доста осезаемо.

Както вече се спомена, книгата съдържа текстове, създадени от самите бездомни хора. Това са кратки литературни форми, спомени и стихотворения, в които те разказват за живота си, за преживяванията си и за това, как се опитват да се измъкнат въпреки огромните трудности.

„Когато се опитвах да променя живота си към по-добро се обърнах към Капуцинската фондация. Там намерих не само своето място, но и възможността да създавам. Бях обкръжен с грижа и благодарение на разговорите и общите действия се мотивирах отново да започна да управлявам живота си“ – казва един от авторите, Мариуш Лукашевски.

Реагирай, спаси живот!

Целият приход от продажбата на книгата е предназначен за дейността на фондацията, която работи в помощ на бездомните хора в Полша. Освен това книгата има за цел да информира читателите, колко голям проблем е бездомноста, особено в условията на тежката полска зима.

„Средногодишно в Полша през зимата замръзват около сто човека, мнозинството бездомни. Тази година по този начин са загинали вече 70 човека“ – казва Мариуш Питура от Агенция „Walk“, която е работила съвместно с Капуцинската фондация по издаването на книгата „Невидимите“. „Бездомните замръзват, защото са невидими. Не реагираме, когато виждаме, че някой се крие, защото е бездомен. Необходимо е, и точно това искаме да кажем с тази книга, да се пречупим и да позвъним в съответните служби, например полицията. Дори ако успеем да спасим само един човек, това би било страхотно и тогава бихме били наясно, че сме свършили добра работа“.

В България рядко някой обръща внимание на бездомните. Те са стигматизирани и хората обръщат с отвращение глава на другата страна. И никой не се замисля дали този човек – бездомният – се е хранил през последните дни, от колко време не се е къпал, защото няма къде и т.н. Нашето безразличие към проблемите на човека до нас ерозира солидарността в обществото, ерозира устоите на самото общество.

Ще завърша с една брилянтна мисъл на нобеловия лауреат за литература Ж. Сарамаго от романа му „Слепота“ (с. 277): „… няма по-лош слепец от оня, който не иска да види“.

Снимка: http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/451615?utm_source=biuletyn&utm_medium=email&utm_campaign=19.01.2017

По: Różański, М. (2017) „Niewidzialni”. Książka do czytania… na mrozie. http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/451615?utm_source=biuletyn&utm_medium=email&utm_campaign=19.01.2017

доц. д-р Божидар Ивков