Етикети

, ,

Увеличава се дела на европейките, които нямат деца. Най-зле е ситуацията в Южна Европа, където всяка пета жена, родена през 70-те години на XX век няма потомство – показва доклад, публикуван в „Population and Societies“.

Сред европейките от поколението през 70-те години на XX век в страните от Северна Европа 15% нямат деца, а този относителен дял в Западна Европа е 18%. Сред жените, родени през 1968 г. най-често нямат деца немкините – почти всяка четвърта (23%). Втори са швейцарките, при които над 21% са без деца, а на трето място се нареждат италианките (20%).

Най-малко бездетни жени в Европа има в Русия, България и Чехия – само 8%. Средно на европейския континент 14% от жените са бездетни (от поколението родено през 1968 г.).

Според полските изследователи 15,5% от родените през 1965 г. жени са без деца, което е два пъти по-висок относителен дял от жените, родени след Втората световна война през годините 1945-55. От тях само около 8% са били без деца.

Според авторите на последния доклад Eva Beaujouan, Tomáš Sobotka и Zuzanna Brzozowska от Центъра „Витгещайн“ във Виена само много малка част от жените избират да нямат деца. Раждането най-често се отлага, а след това жените имат проблеми с плодовитостта. Плодовитостта намалява чувството за несигурност в сферата на заетостта и неблагоприятната просемейна политика в много страни, а също и по-голямата ангажираност на жените в сравнение с мъжете при грижите за децата.

Специалистите посочват, че подобна висока бездетност в Европа е имало в Европа предишното столетие, когато почти всяка четвърта жена, родена през първата декада на ХХ век, не е имала потомство. През 70те години на миналия век вече само 10% от европейките са били бездетни.

Авторите на разглеждания тук доклад се опасяват, че през следващите години в страните от Южна Европа ще се повиши дела на жените, които няма да имат деца. Очаква се и в страните от Централна и Източна Европа този относителен дял да се повиши.

Обезпокоителни са данните от изследванията на Института за Статистика и Демография, проведени сред 600 полякини на възраст 37-45 години. 18% от анкетираните в Полша жени никога не са искали да имат деца, a 13% не могат да имат потомство поради биологически причини.

PAP/Rynek Seniora (2017) Raport: kobiety częściej odkładają macierzyństwo, a potem mają kłopoty z płodnością. http://www.rynekzdrowia.pl/badania-i-rozwoj/raport-kobiety-czesciej-odkladaja-macierzynstwo-a-potem-maja-klopoty-z-plodnoscia,169191,11.html

доц. д-р Божидар Ивков