Етикети

,

Представете си, че след години усърдни изследвания учените са обявили пробив при разработването на лечение, което струва стотинки за едно хапче, спасява животи и биха могли да се намалят разходите за здравеопазване с почти 700 $ милиарда през следващите години. А вие дори не се нуждаете от рецепта, за да го получите. Може би всичко това звучи прекалено хубаво, за да е истина. Но, според ново проучване, ние вече имаме такова лекарство: то се нарича аспирин.

Анализ на употребата на аспирин

На основата на актуалните данни само приблизително 40% от хората, които трябва да пият аспирин, го правят. В това ново изследване на изследователите бил зададен въпроса: какво може да се случи със здравето на населението, дълголетието и загубите на здравеопазването, ако употребата на аспирин е по-широко разпространена? За да отговорят на този въпрос учените анализирали множество медицински данни, получени от хиляди пациенти и оценили въздействието на аспирина върху здравето и преживяемостта на хората при по-широко разпространение на използването му.

Получените резултати били поразителни. За североамериканците на възраст 51-79 години, обичайната употреба на аспирин за 20-годишен период би могла:

– да предотврати 11 случая на сърдечни заболявания на всеки 1000 човека

– да предотврати четири случая на рак на всеки 1000 човека

– да се удължи националната средна продължителност на живота приблизително с четири месеца, като се позволи на допълнително 900,000 човека да доживеят до 2036 г.

– да се спестят $692 милиарда.

Има ли аспиринът обратна страна?

Както и всички други лекарства, аспиринът също има своите недостатъци. Сред страничните ефекти се наблюдават прояви на алергични реакции. Аспиринът е разредител на кръвта и може да дразни стомаха. Могат да се наблюдават епизоди на кървене и поява на язви на стомаха, които е възможно да бъдат сериозни. Така че учените са взели под внимание тези странични ефекти; оценките по-горе ги включват, когато става дума за прием на аспирин.

Важно е да се подчертае, че въпросното изследване представлява оценка на въздействието на ниски дози аспирин, като дневната доза от 85 мг често се среща в бебешкия аспирин; по-високи дози могат да бъдат препоръчани при други условия (и те идват с повишен риск). В допълнение, аспиринът може да взаимодейства с други лекарства. Например, ако вземате ниски дози аспирин за сърцето си и пиете ибупрофен при артрит, е важно да се знае, че ибупрофен се приема най-малко 30 минути след или повече от осем часа преди приема на аспирин; в противен случай ползата от аспирина може да се загуби.

Кой трябва да пие аспирин?

Хората, които са изложени на най-висок риск от бъдещи сърдечно-съдови проблеми, включително и тези, които са преживели инфаркт или инсулт, аспиринът се препоръчва рутинно, за да се намали рискът от повторение на инцидента.

За всички останали, препоръките са различни. Някои експерти препоръчват ниски дози аспирин за всички хора на възраст над 50 години. При други насоки се правят по-консервативни препоръки, основани на възрастта (например 50-79 години) и наличието на сърдечно-съдови рискови фактори, с чиято помощ може да се предскаже инфаркт или инсулт, който би могъл да настъпи през следващите 10 години. Съществуват рискови калкулатори, като например този, разработен от Framingham Heart Study, които са достъпни, за да се оцени 10-годишен риск.

В допълнение, аспиринът се препоръчва рутинно, за да се намали риска от рак при хора с определени генетични заболявания, включително наследствен неполипозен колоректален рак.

Защо повече хора на приемат аспирин?

Не е напълно ясно защо много хора се отказват да използват аспирин. Моето предположение е, че това се дължи на комбинация от фактори, включително:

– липсата на информация, че аспирина се препоръчва често

– не е препоръчан изрично от техния лекар

– по-голяма загриженост за страничните ефекти на аспирина, отколкото за потенциалните ползи

– предишен негативен опит от употребата на аспирин, например алергична реакция

– отвращение към лекарства като цяло.

Трябва да се подчертае, че когато става въпрос за някакво лечение и особено за превантивни мерки, индивидуалните предпочитания са от голямо значение. В резултат на това много разумни хора, които биха били добри кандидати да се възползват от качествата на аспирина, ще изберат да не го вземат.

Какво означава това за вас?

Забележително е, че при всички усилия да се създадат нови и по-добри лекарства, ние не се възползваме в пълна степен от това, с което вече разполагаме. Това ново изследване показва, че големите ползи за здравето не се реализират просто защото недостатъчно хора приемат аспирин. Но всеки човек има право на личен избор, повлиян от обстоятелства, които могат да повлияят и върху рисковете, и върху ползите от лечението с аспирин, както и от собствените си предпочитания. Решението да се взема или откаже приема на аспирин е сериозен въпрос, така че непременно го обсъдете с вашия лекар.

превод от английски език: доц. д-р Божидар Ивков

преводът е направен по: Robert H. Shmerling (2016) Is aspirin a wonder drug? http://www.health.harvard.edu/blog/aspirin-wonder-drug-2016122210916?utm_source=delivra&utm_medium=email&utm_campaign=BF20170109-Stroke&utm_id=358060&dlv-ga-memberid=29885739&mid=29885739&ml=358060