Етикети

, , , ,

5-ият том от „Бисерите“ е факт. Осем години (от 2009 г. до 2016 г.), 352 прочетени книги и стотици, а може би и хиляди „бисери“ под формата на афоризми, максими, сентенции и мисли.

Притеснява ме, че броят на изчетени книги е твърде малък. Още по-малък е броят на класическите произведения, независимо от жанра им.

Наскоро се запитах: какъв е смисълът на това, което правя? И дали въобще има някакъв смисъл? Да си призная, тези въпроси ме объркаха леко. Но много скоро си дадох отговор – най-лесно намираме оправдание за делата си.

Преглеждайки предишните 4 томчета бързо разбрах, че в отделните теми количествените натрупвания са започнали да се проявяват като качествени изменения. Всяка от тях – „Болка“, „Болест“, „Медицина“, „Страдание“, „Човек“ и т.н., се оформя и придобива широтата на исторически, философски, социологически, антропологически, етически и художествени смислови пространства, в които са кодирани блестящите „искри“, „пожари“ и „взривове“ на човешката мисъл, на гения на човешкото слово. Пространства, акумулирали смисъл и значение, придавани на един или друг социален феномен. А това си заслужава усилията. Дори само заради мен самия.

Освен това записът на най-хубавото, според мен, от дадена книга, при всеки следващ прочит разтваря широко дверите на паметта ми и ми позволява да повторя пътуването в световете, създадени от даден автор. Да не говоря, че все по-често използвам един или друг цитат като мото или илюстрация на дадена моя теза, което обогатява смисъла и прави изказа ми по-сочен.

Дадох си сметка, че това, което правя наистина си заслужава и е смислено, поне за мен. А това вече не е никак малко. Може би проявявам твърде голям егоцентризъм. Би било вярно, ако не споделях с всички мои приятели и читатели „бисерчетата“, които откривам в пътешествията си в многобройните, красиви или грозни, но винаги изпълнени с познание светове на различните автори.

Ако има нещо, за което наистина трябва да съжалявам е, че не съм се сетил да започна тази колекция в края на 60-те години на ХХ век и не съм съхранил бисерите от други, поне още 1000-1500 книги, които съм изчел. Но изтеклата вода не може да изпълни пустотата на нещо отминало.

Приятно четене.

Божидар Ивков

5-%d0%b0%d1%84%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b8-%d1%85%d0%bb