Етикети

, , , , , ,

Алексей Водовозов (2016) Пациент Разумный. Ловушки „врачебной“ диагностики, о которых должен знать каждый. Издательство „Эксмо“, Москва.

 Споделих информация за тази книга, но най-вероятно тя не е достигнала до хората. Затова реших да преведа анотацията на издателството и да я публикувам в блога си. Става дума за книгата на Алексей Водовозов „Разумният пациент. Капаните на „лечебната“ диагностика, за които всеки трябва да знае“. И така, ето анотацията.

„Книгата дава отговори на въпросите за това, какво представлява съвременната медицинска диагностика и с какво шарлатанските методики се различават от реално работещите. Авторът ще научи читателите да препроверяват диагнозите си, като правят разлика между истинска и измислена, да се оправят с истинските лекарства и многочислените биодобавки, да разпознават мошениците от истинските лекари. Живо, логично, убедително, находчиво той разказва за това, какво представлява днес съвременната медицинска диагностика и с какво фалшивите методики се различават от реално работещите.

Прочитайки тази книга, вие:

– ще се озовете в завладяващия свят на научните изследвания;

– ще научите по какви критерии е възможно гарантирано да се различи истинската диагностична методика от псевдодиагностичната такава;

– ще получите огромно удоволствие от блестящото журналистическо разследване, проведено от автора;

– накрая, ще прочетете множество интересни примери, които след това ще можете да споделяте с приятели в блоговете и социалните мрежи. Древна мъдрост гласи: „Ако искаш да нахраниш човека веднъж – дай му риба. Ако искаш да го нахраниш за цял живот – научи го да лови риба“. Алексей Водовозов прави и едното и другото. Преди всичко той подробно обяснява, защо не работят – не могат да работят – популярните днес диагностика по Фол, хемосканиране, тестиране по отпечатъци на палците и други аналогични методики. Мошениците в медицината обаче не спят: ден след ден те измислят все нови и нови начини за присвояване на пари от хората. Затова авторът предлага собствено изобретение под названието „скала за оценка на диагнозата“ (СОД) – прост начин, който позволява бързо и лесно (и абсолютно безплатно!) да се изясни дали поредната рекламирана диагностична методика е шарлатанска. За това не е необходимо да купувате химически реактиви или сложно оборудване – достатъчно е само внимателно и обмислено да прочетете книгата“.

Не съм чел книгата, но анотацията й е интригуваща. Ако успея да се добера до нея ще я прочета и ще преценя за себе си. Но препоръчвам на всеки, който има връзки и контакти с Русия, да си я купи и да я прочете. Книгата не е скъпа – около 250 рубли, но според мен си заслужава и парите, и усилието.

Още повече, че мнозинството българи с голямо удоволствие са влезли в ролята на пациенти и по никакъв начин не искат да излязат от тази роля, независимо от всички ругатни по адрес на лекарите, медицината и здравеопазването. А общността на т.нар. „пациенти“ в 99% е съставена от овце и шарани. А както е казал народът: „Докато има овце, ще има и вълци“.

доц. д-р Божидар Ивков

Реклама