Етикети

,

Защо мъжка кухня? И защо само салати? Защото това е книга преди всичко за мъже. Но не за всички мъже, а само за онези, за които пийването е удоволствие, а не „усилен“ труд до постигане на целта – превръщане на човека в пелтечеща мотика. А когато човек се пийва – полекичка и с мерак, в добра компания е и моабета е интересен и дори наситен с познание, то и мезето израства до висотите на прекрасното и вкусното. Та какво по-хубаво мезе за една студена ракийка от добрата салата! И затова си рекох, че ще е добре да направя едно малко сборниче със салатки. Ако не друго, то поне може да се ползва като източник на идеи.

Винаги, когато посрещам гости, правя по няколко салати (спокойно – в т.ч. и „вълчи“). И тук е голямата тайна – да сътвориш такова мезе, такива салати, че хем взаимно да се допълват, хем за всеки вид алкохол да има по нещо. И за всеки вкус, разбира се. И така, лека полека, сътворих ей това мъничко нещо, което сега споделям с вас.

Това е творение, родено от безделие и бедност. Сиреч, започнах го и го правих през шестте години, докато бях безработен. Де юре, де факто никога не съм оставал без работа. И тази мъжка кухня е едно мъжко доказателство. Вярно е, че кухнята е кралството на жените, но днес все по-често кралете доминират на тази територия. Та и аз, който се смятам за един почти приличен и на средно ниво кулинар – но не само в еденето, спретнах нещо за нас мъжете. Моля жените да не ме обвиняват, че не съм мислил за тях. Но искахте еманципация. Ето ви еманципация. Салатата си е мъжка работа. Така де, що за мъж, ако не може да спретна една салата и да сипе по една ракия, и да направи две бъркани яйца. А някои умеем далеч повече.

И така, приятно четене. Сладко мислене и вкусни мигове. Наздраве!

Божидар Ивков

%d0%bc%d1%8a%d0%b6%d0%ba%d0%b0-%d0%ba%d1%83%d1%85%d0%bd%d1%8f