Етикети

,

Наскоро бях диагностициран с фибромиалгия – дълготрайно състояние, което причинява хронична физическа болка и скованост по цялото тяло, а също предизвика умора и проблеми с умствените процеси.

Преди да бъда диагностициран ми беше предложено и аз започнах да правя изследвания, като бях един от най-наивните хора, които мислеха, че контролирането на фибромиалгията е сравнително лесно.

Изобщо не знаех за инвалидизиращия характер на това заболяване. Моето отношение беше свързано с желанието „да се заема с живота си“, а това е най-лошия начин да се мисли за тази болест и аз искам да кажа на хората как би трябвало да се грижат за себе си и то по съвсем различен начин.

Ето някои неща, които научих за фибромиалгията.

  1. Според оценките от 2,9% до 4,7% от общото население има фибромиалгия.

Трудно е да се каже точно, защото е възможно да има хора, които страдат без да са диагностицирани (главно поради липса на знания и осведоменост за заболяването).

  1. Тя е широко разпространено хронично състояние, предизвикващо хронична физическа болка и умора, които вероятно са предизвикани от травматично събитие, било то физическо или емоционално, но често не може да се идентифицира причината, която отключва болестта.
  2. Изследванията показват, че болката е преживяване, породено от понижаване на серотонина[1] в централната нервна система и повишаване на субстанцията Р[2] в гръбначномозъчната течност, водещо до нарушаване на сензорната обработка.
  3. Други симптоми, като липсата или недостига на възстановителен сън, силната умора, главоболие и нарушения във функционирането на червата и централната нервна система, са свързани, но причината все още не е открита.
  4. При някои хора симптомите са леки и те могат да водят напълно функционален живот, като я превръщат, контролирайки фибромиалгията, във фон на живота си.

Други са силно изтощени от нея и не могат да работят или да се насладят на много аспекти от социалния живот.

  1. Диагностицирането е трудно, защото симптомите са много подобни на други заболявания и състояния.

Хората могат да бъдат подложени на серия от изследвания на кръвта и визуализиращи изследвания (рьонтген, ЯМР и др.) и т.н., за да се изключат съмненията за други заболявания. Фибромиалгията е „диагноза на изключването“, което означава, че няма специфичен тест, който ще покаже положителна проба.

  1. Някои лекари са с ограничени познания за фибромиалгията и имат неточно разбиране на произхода, природата и начините на лечение на фибромиалгията.

За съжаление това е моят опит. Можете да поискате от вашия лекар да ви насочи към специализирана клиника.

  1. В момента фибромиалгията не може да се излекува – лечението може да включва лечебни елементи от ревматология, неврология, физиотерапия и психология.

Използват се обикновено някои лекарства като болкоуспокояващи и антидепресанти, а също и мускулни релаксанти, антиконвулсанти и антипсихотици могат да бъдат използвани в определени периоди. Участието в специализирана тренировъчна програма е важна част от контрола на финромиалгията.

Всичко, което подкрепя релаксацията може да помогне, а някои хора прилагат допълващи терапии, като акупунктура, масаж, други манипулации и ароматерапия също могат да са полезни.

  1. Движението е важна част от лечението.

Аз съм човек, който наистина не знае кога да спре, просто продължавам без да обръщам внимание на болката и умората, така, както най-добре ми се отдава. Доказано е, че при влошаване на състоянието е по-трудно болестта да се овладее и да се контролира.

Важно е да се научим да контролираме едновременно емоционалния и физическия стрес и хората с фибромиалгия трябва да се научат кога да казват „не“ и кога да почиват.

  1. Състоянието може да остане стабилно, да се влоши или да се подобри.

Най-важното послание е, че с правилна подкрепа, е възможно да се контролира фибромиалгията и да се живее нормално!

 Бележки

[1] серотонин – невротрансмитер; играе важна роля при регулирането на агресивността, телесната температура, настроението, съня, повръщането, кръвосъсирването, сексуалността и апетита. Освен това той има отношение към остаряването, ученето и паметта. Ниските нива на серотонин биха могли да бъдат причина за агресивно поведение, клинична депресия, мигрена, раздразнителен стомах, фибромиалгия и различни нервни разстройства. От друга страна високите дози на серотонин в кръвта могат да са симптом на остеопороза. Познат е още като „хормон на щастието“ (https://bg.wikipedia.org/wiki) (бел.прев.).

[2] субстанция Р – невропептид. Намира се главния и гръбначния мозък, ентералната нервна система (свързана е с функционирането на стомашно-чревния тракт), щитовидната жлеза, кожата и мускулите. Има широк спектър на биологическа активност. Например оказва съдоразширяващо действие; активира синтеза и освобождаването на медиаторите на възпалението (вещества, отделяни от увреждащия агент или от разрушените клетки, водещи до натравяне на организма), предизвиква съкращаване на гладката мускулатура и др. (бел.прев.)

Превод от английски език: доц. д-р Божидар Ивков

 Преводът е направен по: Coleman-Williams, F. (2016) 10 things people need to know about fibromyalgia. http://nymedtimes.info/10-things-people-need-to-know-about-fibromyalgia/

Източник: www.metro.co.uk

Реклама