Етикети

Експерти на СЗО алармират, че устойчивостта към противомикробни препарати е фактор, който поставя под сериозна заплаха ефективността на профилактиката и лечението на непрекъснато нарастващия брой инфекции, предизвиквани от бактерии, паразити, вируси и гъбички, съобщава Центърът за новости към ООН.

„Към 2050 година броя на хората, които ще загинат от устойчиви към противомикробните препарати инфекции, ще надхвърли броя на починалите от онкологични заболявания – прогнозира специалният представител на СЗО по устойчивост към противомикробните препарати Кейджи Фукуда (Keiji Fukuda). Това означава, че почти 10 млн. човека ще умрат от неизлечими инфекции“.

Данните на СЗО сочат, че през 2013 год. са били регистрирани 480 хил. нови случая на заболяване от туберкулоза с множествена лекарствена устойчивост. Има случаи, при които не действат противомаларийни препарати от по-ранно поколение или лекарства против ВИЧ-инфекции.

На проблема с устойчивостта към противомикробните препарати е посветено заседание на високо равнище в рамките на 71-та сесия на Генералната асамблея на ООН на 21 септември в Ню-Йорк. [виж 1]

***

В САЩ е регистриран първия случай на заразяване с бактерия, която е устойчива на всички съществуващи антибактериални препарати, съобщава „Интерфакс“, като се позовава на в-к „The Guardian“.

В клиника в Пенсилвания през април постъпила за лечение жена с инфекция пикочо-половите пътища, предизвикана от бактерията e.coli.

Лечението на жената започнало с антибиотик, който традиционно се изписва при лечение на такава инфекия. Бактериалният щам обаче се оказал устойчив към него.

Лекарите изписали един от най-силно действащите антибиотици – колистин, който се използва само в случаи, когато всички останали антибиотици са неефективни. Въпреки започналия процес на оздравяване лекарите констатирали, че бактерията показва резистентност и към този силен антибиотик.

Специалистите се опасяват, че ако бактериите, за чието унищожение е предназначен колистина придобият устойчивост към него, то лекарите могат да останат без начини за лекуване на сложни инфекции.

По думите на директора на CDC Том Фрайдън, ако не се предприемат спешни мерки много е вероятно да настъпи край на ерата на антибактериалната терапия [2].

***

Специалистите предупреждават, че устойчивостта на различните заболявания към антибиотиците е достигнала опасно равнище в света, което може да доведе до развитие на трудноизлечими болести, съобщава РИА Новости, каро се позовава на информация от СЗО.

До този извод са достигнали в СЗО, основана на изследване, провеждано в 12 страни, включително и Русия.

„Устойчивостта към антибиотици нанася удар върху нашите възможности да се излекуват инфекциозните заболявания и подкопава много постижения в медицината“, е заявила генералният директор на СЗО Маргарет Чен, коментирайки публикуваните данни.

Изследването на СЗО е било проведено от 14 септември до 16 октомври в Китай, Египет, Индия, Индонезия, Мексико, Нигерия, Русия, Сърбия, Южна Африка, Судан, Виетнам и Барбадос.

Учените открили бактерии, които имат способността да се обединяват в своеобразен „мозък“.

Почти две трети от 10-те хиляди респонденти не знаят, как устойчивостта към антибиотиците би могла да повлияе на тяхното здраве. 64% от анкетираните пък смятат, че антибиотиците могат да излекуват простуда и грип, независимо от това, че те не действат върху вирусите (доколкото ми е известно по време на грип или простуда се изписва антибиотик, за да се предотврати развитие на бактериална инфекция и съответно бронхопневмония – б.м.-Б.И.). 32% от респондентите прекратяват приема на антибиотици, когато се почувстват по-добре, като не спазват предписанията на лекаря за предписания курс на лечение.

Три четвърти от участниците в изследването не разбират правилно термина „устойчивост към антибиотици“, като смятат, че става дума за привикване на организма към лекарства. А всъщност става дума за бактериите, предизвикващи едни или други болести. Именно те стават по-устойчиви към лекарствата и предизвикват трудноизлечими инфекции. При това всеки човек става по-уязвим към такива видове болести, независимо от това дали често или рядко употребява антибиотици.

В Русия изследването е било проведено онлайн и в него са взели участие над 1000 човека. 67% смятат, че антибиотиците лекуват простуда и грип, а 25% от изследваните лица не довършват предписания курс на лечение. По предписание на лекаря вземат антибиотици едва малко над 50% от респондентите, което се оказало най-ниското равнище сред всички страни, участвали в изследването [3].

 Източници:

[1] Хамзина, Н. (2016) Устойчивость к противомикробным препаратам – серьезная угроза здравоохранению. В: Медицинский вестник. http://www.medvestnik.ru/content/Ustoichivost-k-protivomikrobnym-preparatam-sereznaya-ugroza-zdravoohraneniu.html

[2] МВ (2016) В США обнаружена устойчивая ко всем антибиотикам бактерия. http://www.medvestnik.ru/content/V-SShA-obnarujena-ustoichivaya-ko-vsem-antibiotikam-bakteriya.html

[3] МВ (2015) ВОЗ: устойчивость к антибиотикам достигла опасного уровня. http://www.medvestnik.ru/content/VOZ-ustoichivost-k-antibiotikam-dostigla-opasnogo-urovnya.html

доц. д-р Божидар Ивков

Advertisements