Етикети

Прогнозите за 2030 година са песимистични, защото се очаква повече от половината възрастно население на обществото да бъде с наднормено тегло, а 11% от тази популация ще страда от болестно затлъстяване. Вероятно така ще бъде след петнадесетина години, а този проблем засяга днешните деца. Ситуацията е толкова обезпокоителна, че полските специалисти обмислят прилагането на бариатрична хирургия.

 

Според д-р павел Матушик ако сравним количеството на калориите, приемани от дете, което е кърмено с дете, което е хранено 8 месеца от раждането си с изкуствен микс в съответствие с препоръките на педиатрите, то ще се окаже, че второто дете изяжда допълнително 30 000 калории повече в сравнение с това, което е кърмено по естествен път. Специалистите са пресметнали, че това представлява 120 сладкиша „Марс“ или средно по 4 на седмица от живота на детето. За това алармира д-р Матушик по време на конференцията в Катовице, посветена на „Затлъстяване в детска и юношеска възраст – от причини до последици. Ролята на бариатричната хирургия в лечението на затлъстяването при децата“, която се е състояла на 19 и 20 септември 2016 г.

Виновни са хранителните навици, а не гените

Според проф. Магдалена Олшанецка-Глинянович всяка година в Полша ще се появяват по 400 000 деца с наднормено тегло и затлъстяване, в т.ч. 80 000 със затлъстяване. За Европа се очаква тези цифри да бъдат 1 300 000 деца с наднормено тегло, в т.ч. 300 000 деца със затлъстяване.

Тя смята, че децата живеят все по-лошо, а поколението на днешните тийнейджъри ще живее по-кратко от поколението на родителите си – предупреждава изследователката. Според нея тенденцията детето да бъде с наднормено тегло нараства до 80% ако и двамата родители са с такова тегло или със затлъстяване. Често се посочва проблемът с „наследяване на гените на затлъстяването“.

„Наследяват се основно хранителните навици и тези, свързани с физическата активност“, казва полската изследователка. Много рядко детето има различен от този на родителите си начин на живот. Трябва да се има предвид, добавя тя, че „ефективността на лечението на наднорменото тегло и затлъстяването при децата е много ниска“.

Откъде идва това затлъстяване?

Д-р Павел Матушик казва, че за затлъстяването има конкретни причини и дава следния пример с жена, наддаваща по време на бременност 35 кг. и раждаща с цезарово сечение поради високото тегло, а детето е с тегло по-високо от приетото за нормално. По-късно в живота на детето се появява изкуственото хранене, пиене на подсладена вода и разтворими чайове. След това, до четвъртата година от живота на детето тази майка използва за хранене, основно през нощта, модифицирано мляко, водена от привлекателността на рекламите. Резултатът: майката се появява при лекаря с 6-годишно дете с болестно затлъстяване. Нейните очаквания са свързани с това, че причините за затлъстяването на детето й са с генетична основа, а в същност причината са онези хиляди калории в повече, за които стана дума по-горе.

Ученикът не ходи, той се вози

Сред нездравословните хранителни навици, водещи до наднормено тегло при учениците, д-р Муташик изброява: ядене на големи порции, честа консумация на храни от типа „fast-food“, намаляване на консумацията на плодове и зеленчуци, навикът да се похапва между храненията, нарастване на консумацията на сладки напитки. Лекарят обръща внимание, че пазарът не търпи вакуум – когато започва да се говори, че газираните напитки са вредни, се появяват ароматизираните води. Освен това 6 от 10 деца не участват в извънучилищни спортни занимания. Тук проблемът не е в липса на оферти, а появата на алтернативни начини за прекарване на свободното време, като компютърни игри и др.

„Типичното дете в САЩ прекарва около 44 часа в седмицата, използвайки различни медии през свободното си от училище време“. Това е американското дете, а с какво се различава полското или българското дете?

Според полските изследвания 80% от децата имат в стаята си компютър, а над 70% – телевизор. И това не е всичко. Цели 81,5% отиват на училище с кола и едва 18,5% – пеша. Според д-р Муташик в училищата трябва да има пълна забрана за продажба на сладкиши и сладки сокове. „Ако някой даде на дете 5 злоти (около 2,50 лв. – бел.а.-Б.И.) за автомат то е равносилно да му се даде втора закуска. Училището не е да храни, а да образова“ – казва полския специалист.

В България всяко трето дете до 7 годишна възраст страда от наднормено тегло и затлъстяване.

Toва не е болест на Хашимото

Според проф. Ева Малецка-Тендера съществува специфична „мода“, на основата на интернет информация, родителите да обясняват наднорменото тегло на децата си с проблеми, свързани с щитовидната жлеза или болест на Хашимото.

Наднорменото тегло създава редица здравословни (в т.ч. и психични) проблеми, но не винаги е свързано с неправилно функциониране на щитовидната жлеза, а е по-скоро обратното.

Бариатрична хирургия вече и при децата?

На 20 септември са обсъждани първоначалния опит с бариатричната хирургия при деца. Участниците в конференцията са имали възможност да наблюдават директно такива операции. Операциите са били коментирани от специалисти по метаболна и бариатрична хирургия.

 

Източник: Gubała, К.  (2016) Przykra prawda o naszych dzieciach: mogą żyć krócej niż my. W: Rynek Zdrowia, 20 września 2016.

доц. д-р Божидар Ивков