Етикети

Проведени наскоро изследвания показват, че приема на аспирина намалява риска от поява и развитие на сърдечно-съдови заболявания, както и предпазва от колоректален рак и някои други видове тумори.

Този факт е демонстриран в не един и два случая при различни изследвания. След едно от тях Службата за Профилактика  на САЩ е възобновила своите препоръки: американците на 50 и повече години, които попадат в рисковата група на хората, при които е по-вероятно да се появят и развият сърдечно-съдови заболявания, трябва да приемат ежедневни аспирин в малки дози. Под малка доза се има предвид между 75 и 100 мг., т.е. например 1 таблетка аспирин Баер протект. Оказва се, че в такива дози аспиринът предпазва от инфаркт, инсулт и колоректален рак.

Колектив от учени, под ръководството на Deepak Voora открива нови данни за механизма на работа на аспирина. По-рано се е считало, че способността на аспирина да се бори с болката и да разрежда кръвта, е свързана с това, че той блокира работата на  COX-1 фермента, участващ в тромбообразуването и развитието на възпалителни процеси. Така че, аспиринът в малки дози е полезен и при ревматичните заболявания.

Изследванията обаче разкриват, че това е само частично обяснение, защо приема на аспирин предпазва  от сърдечно-съдови заболявания, а с какво са свързани неговите противотуморни свойства изобщо не е ясно.

Учените успяват да разкрият, че аспиринът оказва влияние не само върху работата на COX-1. Под въздействието на аспирина се активират веднага няколко гена, продуктите от които участват в регулацията на работата на тромбоцитите (най-малките елементи на кръвта, които играят важна роля при кръвосъсирването). Един от тези продукти влияе върху работата на съответен белтък, който от своя страна  потиска туморното нарастване и развитието на колоректален рак.

Изследователите се надяват, че като използват съвременните методи за изследване, ще могат да получат нови данни за работата и други лекарства. Това ще помогне при предвиждането на развитие на странични ефекти, а също да се разбере повече за това, върху какво са способни да влияе приема на едно или друго лекарство.

***

Хората с ревматични заболявания също могат да пият аспирин в малки дози. Затова обаче е задължителна консултацията с ревматолог, особено за хората на биологична терапия. Важно е също така да се прочете, а след това и да се разбере написаното в проспекта на аспирина. Аспиринът е едно от най-добрите лекарства, измислени или открити от човека. Но като всяко лекарство той не е безобиден. Не е панацея за лечението на всички болести. И не води до безсмъртие. Така че е необходимо внимание при употребата му.

 Източници: http://medportal.ru/mednovosti/news/2016/09/09/550aspirin/

http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-09/dumc-rfm090716.php

 доц. д-р Божидар Ивков

Advertisements