Етикети

, , , , , , ,

  1. РА не е само заболяване на ставите

РА е автоимунно заболяване, при което възпалителния процес води до разрушаване на ставната обвивка, тъканите и сухожилията и останалата съединителна тъкан в тялото и повърхността на ставите. РА е една от 100- те форми на артрит, засягаща милиони американци.

РА се различава от остеоартрита, който представлява износване на ставите с напредване на възрастта.

РА може да засегне хора от всяка възраст, причинявайки инвалидизация, която повлиява на способността на човек да бъде активен и самостоятелен и може да доведе до съкращаване на продължителността на живота на човека с РА.

  1. РА не може да бъде диагностициран единствено чрез кръвни тестове

РА се диагностицира, като се вземат предвид комбинация от фактори –клинична история, лабораторни тестове, образна диагностика (рентгенови снимки, ЯМР, ултразвук). Най-често използваните кръвни тестове включват неспецифични показатели за възпаление, като изследване на СУЕ (скорост на утаяване на еритроцитите) или С-реактивен протеин (CRP). Повечето хора с РА имат положителен ревматоиден фактор (RF), въпреки това около една трета от хората с РА нямат положителен ревматоиден фактор. За тях се казва, че имат серонегативен РА. Изследванията показват, че анти-CCP антитела (антицикличните цитрулинирани пептиди) могат да бъдат открити при здрави хора години преди клиничното начало на РА. Допълнителни кръвни тестове са в състояние да покажат повишен брой на тромбоцитите, нисък албумин, анемия, повишени стойности на алкална фосфатаза (чернодробен ензим).

  1. РА повишава риска от сърдечно-съдови заболявания

РА е системно заболяване, което води до увреждане не само на ставите, а така също и на вътрешните органи: сърце, бели дробове, черен дроб и кръвоносна система. РА се свързва със сърдечносъдови заболявания, като сърдечна недостатъчност, с белодробни заболявания, проблеми с очите, фибромиалгия, депресия и др. Хората с РА трябва да следят здравословното състояние на сърцето си максимално да контролират холестерола, да спазват здравословен режим за хранене и да приемат храни, полезни за сърцето, да правят редовно упражнения. Сърдечните заболявания са водещата причина за смъртност сред хората с РА.

  1. Физическите упражнения са полезни при РА

РА предизвиква болка и скованост и често ограничава обема на движенията. Докато при криза ставите трябва да се щадят, то при ремисия движението е полезно за хората с РА. Упражнения със слабо натоварване като плуване, ходене, каране на велосипед или йога са препоръчителни за увеличаване на силата, гъвкавостта, обема на движенията и подобряване на здравето на сърцето. Прочуванията показват, че дихателни упражнения пет пъти седмично повишават настроението и подобряват цялостното здравословно състояние и функциите на организма. Обсъдете с лекаря си кой е най-подходящият режим за вас.

  1. Ранното и агресивно лечение е най-доброто при диагноза РА

РА е прогресивно заболяване, което ако не бъде овладяно навреме може да доведе до трайни увреждания, инвалидизация и загуба на подвижност. Проучванията показват, че започване на агресивно лечение до три месеца след отключване на заболяването е изключително съществено за постигане на ремисия. Въпреки това поставянето на диагнозата може да отнеме много повече от три месеца. Точното лечение с болест модифициращи медикаменти може да помогне за подобряване на симптомите на РА  и да предотврати уврежданията. След като бъде постигната ремисия или ниска активност на заболяването е важно лечението да бъде продължено. РА е неизлечимо заболяване, което продължава през целия живот и изисква лечение през целия живот.

превод от английски език: Боряна Ботева

Преводът е направен по: Emrich, L. (2014) Top 5 Facts You Should Know About RA. https://rheumatoidarthritis.net/living/top-5-facts-know-ra/

Реклама