Етикети

, ,

In memoriam
(3.10.1925 – 31.07.2015)

За да успееш трябва доста хора да се провалят.
***
Няма ненаказано добро. Няма невъзнаградено зло.
***
България е била възстановена в края на 19 век от най-умните и най-честните хора в и извън страната – и оттогава никой не ги е виждал.
***
Опознавайки себе си – опознаваме човешката същност, която се оказва необхватна. Сигурно затова често сме изненадани от собствената си глупост.
***
Книгата може да победи невежеството само ако попадне в полезрението на работещ мозък.
***
Очевидно е, че демокрацията е система, която налага често провеждане на избори, които са скъпи. Тези избори обаче не решават големи въпроси, а само променят позициите на кандидатите в процеса на усвояване на публични средства.
***
Всеки българин разбира от политика и от футбол. Ето защо в България изборите, политиката и футболът трябва да бъдат забранени – тогава може би всеки ще се съсредоточи върху това, което наистина разбира.
***
Хората никога не могат да направят това впечатление, което си мислят, че правят!
***
Геният на всеки управляващ елит се състои в това, че успява – с мирни и немирни средства – да накара повечето хора да не виждат неравенството в системата, в която мнозинството върши неблагодарна работа, плаща високи данъци, срещу което получава нищо, но от сърце.
***
75% от българите знаят и разбират от всичко. 75% от българите не четат книги и не слушат музика. Искам да вярвам, че става дума за едни и същи 75%, но действителността изглежда доста по-сурова.
***
За щастие или нещастие на безумците, които ни управляват, ние сме Общество на Амнезията. Ние нито се учим, нито помним, но имаме мнение.
***
Никога не пропускай да правиш секс или да се появиш по телевизията. Първото означава, че можеш, второто, че има и по-големи глупаци от тебе.
***
Каква е разликата между монотеизма и тоталитаризма – червен или кафяв, щом като тоталитаризмът е единствената политическа система, която служи на един „небесен отец“, независимо, какво име сме му дали, но в чието име човекът е избил милиони човеци. И не забравяйте: парите също са монотеистичен бог, а капитализмът, какъвто и да е той, винаги е вид тоталитаризъм.
***
Основата на ежедневната масова култура: „Аз нали ти казах?!“

Източник: http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2012/08/01/1879568_niama_nenakazano_dobro/

Божидар Ивков