Етикети

, , , , , ,

На 1 август 2015 година московския музей „Гараж“ ще представи „Ехо от международния кинофестивал за живота на хората с инвалидност „Кино без бариери“.

В Русия хората с инвалидност са наричани „хора с ограничени възможности“. Самото увреждане и/или хронично заболяване водят до такива ограничения чрез възникващите в тялото функционални дефицити. Едновременно с това самото общество силно – понякога много повече от органичните дефицити – ограничава възможностите на хората с инвалидност чрез различни социални бариери.

Чрез инициативата на Центъра „Перспектива“ и Музея за съвременно изкуство „Гараж“ – показване на едни от най-добрите филми за живота на хора с инвалидност „Кино без бариери“ – се прави опит обществото да бъде запознато с житейската ситуация на хора с различни увреждания, с трудностите, с които те се сблъскват ежедневно, с техните мисли и мечти, с възможностите им.

Организаторите на проявата припомнят на своя сайт, коя е основната цел на фестивала „Кино без бариери“: „… с помощта на киноизкуството да се привлече вниманието на обществото към проблемите, с които се сблъскват хората с инвалидност, да се покажат техните потенциални възможности и разнообразни интереси. Освен това фестивалът има мисията да покаже на хората с инвалидност конкретни примери за активен живот и реализирани възможности“.

Фестивалът „Кино без бариери“ се провежда от 2002 година и до днес са показани над 600 филма от 46 страни.

Организаторите не пропускат да съобщят, че за прожекциите са осигурени субтитри и тифлокоментари за хората със сензорни увреждания, както и че залата, в която ще се прожектират филмите, е достъпна за хора, ползващи инвалидни колички.

Ще спомена само няколко заглавия, които впечатляват с тематиката си.

„Пътешествието на Мария“ (режис. Мигел Галярдо, създаден през 2010 г.) е 6 минутен филм за момиченце с аутизъм, своеобразно пътешествие в нейния вътрешен свят. Това е пътешествие, изпълнено с цветове, „любов, творчество и оригиналност“. Анимационният филм започва с това, как родителите на Мария забелязват, че тя е различна от нейните връстници, а след това научават диагнозата – аутизъм. Авторът на филма е самия баща на Мария. Анимирана социална и емоционална реалност – може би така трябва да наречем този филм.

Филмът „Maria’s journey“ може да се види на адрес: https://www.youtube.com/watch?v=qDjx2poDS_E

***

Двадесет и осем минутния филм „Грозни думи“ (Brzydkie słowa, Bad Lyrics), е създаден през 2009 г. от полския режисьор Марчин Мазажевски. Пьотър е професионален инжинер в звукозаписно студио, който е с изключително рядко заболяване – синдром на Туре.

Пьотър, независимо от всички усилия, непрекъснато изригва с нецензурни думи или ругатни и това… не подлежи на контрол. Понякога е смешно, но всъщност поражда сериозни проблеми.

В тази връзка препоръчвам на всички един невероятен филм – „Класът на г-н Туре“.

Филмът „Грозни думи“ (Brzydkie słowa, Bad Lyrics) може да се види на адрес: https://www.youtube.com/watch?v=vBNMVcUoPpg

***

Френският филм „Глина“ (2012) на Мишел Гера в продължение на 19 минути разказва история за… Алекс позира. Възрастна жена работи над скулптора. Обикновена сцена на раждане на произведение на изкуството или…? Жената е сляпа и може да вижда модела си само с ръце. С набръчкани пръсти тя докосва голото тяло на модела си и вае… На Алекс ще му се наложи да преживее съвсем необичаен сеанс.

***

В света на изкуството и инвалидността изненадите и предизвикателствата са норма. Готови ли сме за тях? Имаме ли сетива да ги възприемем адекватно? Готови ли сме за различието на Човека до нас…?

Източник: http://garageccc.com/ru/event/767

Божидар Ивков

Реклама