Етикети

, , , ,

Колкото едно общество е по-бедно, толкова е по-абсурдно.
Б. Ивков, 2007

Общество, в което лекарите са еднолични търговци, здравето – стока, а пациентите само и единствено данъкоплатци, е обречено на бавна и мъчителна смърт.
Б. Ивков, 2015

Още в самото начало на протеста на хората с ревматични заболявания срещу цинизма, високомерието и безразличието на бюрократите от НЗОК по отношение на живота на протестиращите, застанах рамо до рамо с тях. Не, нямам никакъв личен интерес – никога не съм се лекувал и нямам намерение да се лекувам (по различни причини) с биологични лекарства. Но солидарността за мен никога не е била изпразнена от съдържание дума.

Досега в блога си не съм публикувал отворени писма. Не съм се ангажирал тук с палиативни мерки и злободневни политически проблеми, породени от неадекватните социални политики на една или друга държавна институция. Не това е целта на блога ми. Сега обаче търпението ми бе безпардонно взривено.

Не мога да приема наглата лъжа и гаврата с хората. Не мога да приема „лихварството“ на НЗОК, не мога да приема цинизма и безразличието към съдбата на повече от 4 000 човека с ревматични заболявания. Не мога да приема друг да решава съдбата им. Не мога да приема перверзното удоволствие, с което НЗОК погазва принципа на Световното движение на хората с инвалидност, част от които са лицата с ревматични заболявания: „НИЩО ЗА НАС, БЕЗ НАС“.

Ето защо публикувам отвореното писмо на хората с ревматични заболявания за поведението и политиката на НЗОК. А това не е поведение само и единствено към тази група лица.

Обръщам се с молба към моите читатели от България, САЩ, Русия, Германия, Франция, Полша, Испания, Португалия, Канада, Япония, Австралия и още 80 страни от всички континенти с призива

ПОДКРЕПЕТЕ НИ! НИЕ СЪЩО ИМАМЕ ПРАВО НА ДОСТОЕН ЖИВОТ, НА ЖИВОТ БЕЗ НЕПРЕКЪСНАТА ФИЗИЧЕСКА БОЛКА.

Божидар Ивков

ОТВОРЕНО ПИСМО

от: Организация на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ) ; Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит (АПРА); Българско сдружение на болните от болест на Бехтерев (БСБББ)

НЗОК продължава да избягва диалога с пациентските организации, защитаващи правата на хората с ревматични заболявания

Уважаеми журналисти,

Настоящото отворено писмо е провокирано от публикация на официалния сайт на НЗОК. В нея НЗОК твърди, че с нетрадиционния протест, проведен на 21.07.2015 г. пред сградата на НЗОК, пациентските организации, защитаващи правата на хората с ревматични заболявания, са нарушили обществените норми на поведение. Искаме да припомним, че ако съществуваше адекватен диалог между институцията и пациентските организации нямаше да се налага да бъде организиран този нестандартен протест. Освен това ако НЗОК не имитираше загриженост за хората с ревматични заболявания и предоставените им от нас предложения за промени в изискванията за лечение с биологични медикаменти, бяха адекватно обсъдени нямаше да се породи потребност от нашия протест.

След няколко проведени срещи с НЗОК бяхме уверени, че никакви промени няма да се правят без наше знание и съгласие. Във връзка с предложените еднолично от НЗОК предстоящи промени, изпратихме писмо до институцията, съдържащо нашите предложения. С изненада установихме, че на 14.07.2015 НЗОК публикува новите критерии за лечение с биологични медикаменти на сайта си, без да вземе предвид предложенията отправени в писмото с вх.N:15-02-46/26.06.2015. Същия ден бяхме поканени на среща, на която изказахме притеснението и несъгласието си. След проведена дискусия в края на срещата ни беше заявено, че критериите ще влязат в сила от 01.08.2015 и няма да бъдат променени, съобразно нашите предложения. В резултат на това предприехме действия, за да защитим правото си на достъп до адекватно лечение и правото си на живот без хронична физическа болка, на живот без инвалидност. Така на 21.07.2015 проведохме акция под надслов “Последният пирон в ковчега на пациентите с ревматологични заболявания“. След големия медиен отзвук се срещнахме и със зам. мимистъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, който беше позитивно настроен и готов на диалог с нас. На 23.07.2015 се състоя среща, между водещи ревматолози и НЗОК, на която отново не бяхме допуснати, въпреки че многократно сме заявявали, както писмено, така и в медиите желание за участие. Отново държавна финансова институция и част от лекарското съсловие взимат решения за нашия живот без нас. Това представлява груба намеса в живота ни, отнемане и накърняване на човешки права и достойнство, и опит за тотална медикализация на живота ни.

Потвърждение на горното е днешната публикация на сайта на НЗОК, от която става ясно, че критериите за лечение с биологични средства ще бъдат коригирани и прецизирани без участието на пациентските организации, защитаващи правата на хората с ревматични заболявания. За пореден път някой ни принуждава да живеем неговите решения. Това е поредно доказателство, че Човека с хронично ревматично заболяване е маргинализиран, дискриминиран и стигматизиран, а политиките в здравеопазването спрямо него са инструмент за социално изключване.

Недопустимо и нехуманно е сравняването на диагнози и тяхното противопоставяне на база само и единствено изразходвани финансови средства. Още повече, че нито една финансова и/или здравна институции, когато говорят за разходи в сферата на здравеопазването не говорят за оценка на ефективността на тези разходи, т.е. провежданите видове лечения какви преки и косвени финансови и нефинансови ползи носят за обществото и на конкретния човек с хронично заболяване.

Убедени сме, че единствената цел, която НЗОК преследва с тези промени в критериите за лечение с биологични лекарства е редуциране (намаляване) на средствата, заплащани за лечение на хора с ревматични заболявания, а не желанието за качествено и адекватно лечение и проследяване на състоянието на същите.

Ние, хората с ревматични заболявания, ще отстояваме докрай нашите човешки права и ще продължим да информираме обществото за неадекватните политики и поведение на НЗОК!

24.07.2015 година.

Advertisements