Етикети

, , ,

Pieprzyca, Maciej (2013) Chce się żyć. Wydawnictwo W.A.B., Warszawa.

През 2013 година в Полша излезе една изключителна книга, чието заглавие може да се преведе „Жажда за живот“. Нейн автор е родения на 5 май 1964 година в град Катовице полски режисьор, сценарист и документален журналист Мачей Пиепжица.

Oснована на действителни събития, книгата разказва за огромната, почти нечовешка или по-точно свръх човешка жажда за живот на един млад мъж, осъден от света да мълчи поради своята детска церебрална парализа. Главният герой разказва своята необикновена история и с това ни дава възможност да преживеем едно непознато, изключително впечатляващо „приключение“ и да разберем, какво означава затварянето в собствения свят, тоталната липса на комуникация и разбиране с обкръжението и убийственото чувство за безсилие, които никак не са чужди за много хора с инвалидност.

Разказът на Матеуш не се ограничава единствено до неговата битка с болестта и инвалидността. В него присъства и преживяването на трудностите в периода на израстване, първата любов, тъгата и самотата. Диагнозата на лекарите и бъдещето, което те му предопределят са ужасни – никога няма да може да ходи, да говори и да може да разбира това, което става около него. Един абсолютно пасивен живот. „Растение“ – както казва една лекарка.

Случва се обаче нещо съвсем друго. Момчето се развива нормално като интелект. Но тялото му не позволява да контактува с обкръжаващия го свят. Години наред Матеуш наблюдава и разбира напълно трудната борба на родителите си, както с тежката ситуация в Полша в края на ХХ век, така и със собствената им трагедия или драма, каквато представлява болестта на любимия син.

Затворен в тъмницата на тяло си, Матеуш наблюдава своето и на барат си и сестра си израстване и съзряване, като непрекъснато се опитва да сподели какво мисли, да изкрещи на света, че не е растение, а жив човек. Успява да направи това много години по-късно благодарение на упоритостта на една от лекарките и на една доброволка, която забелязва, че Матеуш изпраща сигнали. И тогава идва алтернативната комуникация. Но преди това…

Посланията на книгата са много. На основата й е създаден филм, спечелил много награди, независимо от съмненията дали избощо някой би искал да гледа подобен филм. В ролята на Матеуш е Давид Огродник и според полската филмова критика това е най-запомнящата и впечатляваща роля в полското кино през последните години.

Ето и няколко цитата от книгата:

„Мечтите се сбъдват. Трябва да се мечтае“.

„Днес си мислех, че ако някой е различен това може би не е толкова лошо. Защото е изключителен и оригинален“.

„Не съм бедничкият, аз съм такъв, какъвто съм“.

„В очите си хората са най-истински“.

„Ако искате да живеем заедно сте длъжни да се отречете от войните, насилието и нетолерантността. Тогава бихме могли да живеем заедно и да си помагаме. Ние не сме ваши врагове. Не се страхувайте от Различните“.

„Циците и звездите са двете най-красиви неща, които Бог е сътворил“.

„Този ден разбрах, че трябва да направя нещо за себе си. Сам. Повече не мога да чакам със скръстени ръце. Дори и сам да не мога да ги скръстя“.

„По-добре е да си нямаш работа с тази любов, ще те убие. Забравих за това и се влюбих. А после съжалявах за това“.

„Бог те обича Матеуш. Нека благодарността бъде за Бога. Какво ли би било ако Бог ме ненавиждаше?“

„Бях романтик с увредени четири крайника. Избухнах сред враговете. Животът ми имаше смисъл“.

Източници: Węglewska, E. (2013) Książka, którą powinien przeczytać każdy. http://www.pion.pl/artykuly/bibliotekon/ksiazka-ktora-powinien-przeczytac-kazdy
http://lubimyczytac.pl/cytaty/90343/autor/maciej-pieprzyca
Линк към филна в youtube: https://www.youtube.com/watch?v=17jUw_N08Yw

Божидар Ивков

Реклама