Етикети

, , , , , , , ,

От собствен опит знам, че добрия човек има трудни отношения с жените. Към добрия човек се предявяват огромни очаквания и изисквания. И той носи ежедневно огромния товар на благородството, прецизността, умът, съвестта, чувството за хумор… И след това го зарязват – обикновено заради някой мърляч или мошеник. И на тях им разказват, като се присмиват, за скучния добър човек.
Мерзавците са слабостта на жените. Но да бъдеш мерзавец не е лесно – не всеки е роден за това. Пита се обаче, кому е потребен добрия човек?
***
Животът често ни налага да не мислим. Защото мислим ли, ще се откажем от живота. Всички, които мислят, са нещастни… Как да откриеш смисъл там, където той дори още не е заченат?
***
Ненавиждам погребенията. Пред смъртта всяко движение изглежда порочно. Не понасям погребенията поради усещането за красивата убедителна скръб, която не винаги разбирам. Заради сълзите на хората около мен, които ме натъжават. Заради потисканото чувство, че не аз съм умрял. Все още! Заради безграничните комплименти към покойния – тъпкал или стъпкван приживе. И заради липсата на снизходителност към живите.
***
Сключвайки брак нищо не се променя. Това е ужасна стигма. Достатъчни са веригите на доверието и любовта. Ако ги предадеш бракът с нищо няма да помогне, а само ще пречи.
***
С времето стареем, помъдряваме и оглупяваме. Просто се формираме.
***
Никой не обича неудачниците и всички ги избягват, сякаш са заразно болни.
***
Трябва да се замислим за човека, който не работи, не пие и не мисли за секс.
***
Ситуацията, случаят появяват на бял свят нашата низост или величие. Но те появяват само това, което притежаваме.
***
Моите приятели са… Забравих, нямам приятели, за които искам да говоря. А малцината, за които не искам да говоря, са такова богатство, че то не бива да се показва на света. Завистта и алчността ще го унищожат.
***
Безкористното лъжене не е лъжа. Това е поезия, музика в думи… това е нов свят, който се ражда пред очите ни.

Божидар Ивков