Етикети

, , , , , , , , , ,

Ако не можем да се разберем по между си, то как ще разберем макро и микро Вселената?
***
Ние сме банални и елементарни, ние сме незабележима трева, но сме изключително горди с баналността и елементарността си.
***
Ако истината не зависи от нашата воля, то справедливостта е изцяло в наши ръце. Тогава?…
***
Ние сме такива егоцентрици, че не търсим никой друг, освен човек. Не са ни потребни други светове, потребно ни е нашето отражение. Ние се страхуваме и не знаем, какво да правим с другите светове, затова ги отричаме.
***
Ако лежиш часове в нощта с отворени очи, можеш да отидеш много далеч и да попаднеш в странните светове на своето подсъзнание.
***
Човекът е ненаситен. Не опознал до край собствените си тайни, скрити ъгълчета, кладенци, барикадирани тайни врати, той е поел по дългия и трънлив път да опознава други светове и цивилизации. Този нагон е много силен и никаква воля не може да го спре. Само познанието може да го поукроти.
***
От мига на нашето сътворение се е родил мита за всемогъществото на любовта, способна да победи дори смъртта. И нито поетите, нито влюбените си дават сметка, че това не е истина, а мит. И този мит не е нито смешен, нито забавен, той е безсмислен. И все пак…
***
Да се чудиш: дали сме имена на всички известни ни звезди и планети. А това, че те може би вече са имали имена не ни минава през ума?
***
Хората имат престъпни наклонности по природа, но са слаби. Да творят зло са способни само най-силните, избраните. Злото е някакво ниво – преодоляваш го и си свободен. А доброто е само капан за наивници. От мига на своето сътворение хората воюват по между си.
***
А сега да изгасим светлината и до утре няма да ни тормозят никакви проблеми. А на сутринта, когато се събудим, ако искаме можем да се погрижим за новите си проблеми.

Божидар Ивков

Реклама