Етикети

, , , , , ,

По време на своята 133 сесия, Световната здравна организация (СЗО) е приела Резолюция за псориазиса, в която освен всичко друго се споменава, че псориазиса може да оказва влиание върху поведението на хората с това заболяване, като е възможно да се предизвика затлъстяване, повишена употреба на алкохол и по-често тютюнопушене.

Псориазисът е незаразно заболяване. То се проявява в хронично възпаление на кожата. При него се появяват зачервени, люспести обриви колкото монета, които са ясно разграничими от здравата кожа. Те се локализират предимно на лактите, колената, окосмената кожа на главата, дланите и стъпалата.

Субективните симптоми при псориазиса са дразнене, сърбеж, парене и болезненост. Понякога псориазисът обхваща цялата повърхност на тялото. Това състояние може да доведе до фатален край, тъй като повсевместното възпаление и лющене на кожата е в състояние да наруши способностите на организма за терморегулация и функциите на кожата като естествена защитна бариера.

Смята се, че в около 10% от болните се развива възпаление на ставите, което засяга дланите, стъпалата, китките, глезените, областта на шията и кръста. В част от случаите може да се стигне до сериозно увреждане на ставите (дегенарация), което предизвиква сериозни функционални дефицити и инвалидзация. Псориатичните промени могат да се проявят по ноктите на ръцете и краката, което може да доведе до падане на ноктите и деформация на пръстите.

Псориазисът се манифестира не само чрез кожни изменения. В процеса на умерена или силна активизация на заболяването може да се стигне и до усложнения. По-специално при хората с псориазис е повишен риска от коронарна болест на сърцето, инсулт, високо кръвно налягане, дислипидемия, диабет и болест на Крон, като тези рискове са взаимосвързани и взаимообусловени.

Псориазисът понякога оказва влияние и върху поведението на хората с това заболяване: склонност към напълняване, повишена употреба на алкохол и цигари. Резултатите от множество изследвания показват, че пушенето може да бъде фактор, предизвикващ псориазис, докато затлъстяването е по-скоро последица от болестта. Смята се, че връзката между псориазиса и алкохолизма е отражение на влиянието на заболяването върху психиката на хората с псориазис.

***

Както при всяко друго хронично заболяване и при псориазиса се наблюдават множество различни негативни психически, професионални и социални последици.

Вероятно „ядрото” на тези негативни последици е свързано с аверсията (отвращение, отблъскване), която могат да предизвикват обривите и лющенето на кожата. Това често води до временна изолация или сегрегация на хората с псориазис, а това оказва влияние върху психиката им.

Именно аверсията от видимите белези по кожата често е единствена причина за отказ за приемане на работа, което влошава социалната ситуация и качеството на живот на хората с псориазис.

Страхът и незнанието също са фактори, водещи до своеобразна социална изолация и сегрегация на хората с псориазис. Това силно стеснява социалните контакти и може да предизвика самоизолация и тежки психични проблеми – например чувство за непотребност, за малоценност и др. Подходящото и своевременно лечение, както и достъпа до него, са важни фактори в процеса на постигане на ремисия на заболяването и подобряване житейската ситуация и качеството на живот на хората с псориазис.

доц. д-р Божидар Ивков

Източник: http://www.rynekzdrowia.pl/Uslugi-medyczne/WHO-o-luszczycy,141612,8.html