Етикети

, , , ,

Слепотата винаги е ужасна при хората, които не искат да виждат.
***
Където и да сме, каквато и красота или чудеса да ни заобикалят, създадени сме така, че трябва да ядем.
***
Политика, власт, пари, конкуренция – това са форми на адаптация към живота в общество, което е на светлинни години от съвършенството.
***
Човек, който постига нещо ново всъщност се подмладява, защото се освобождава от задължението да започва нещо отново.
***
Себелюбието разкрива човека почти напълно.
***
Да се съмняваш, е изключително позитивно състояние на духа и ума. Стига, разбира се, да не се злоупотребява с това.
***
Всички ние живеем в класово общество – признаваме или не това. За висшите класи привилегиите са нещо естествено, за низшите тези привилегии са бреме. Всяка класа подготвя за своите представители привилегиите или бремето. И с времето това се задълбочава.
***
Смисълът на живота?! Нима не го виждате?! Пред нас е неизчерпаемото Знание и ние можем да черпим от него непрекъснато, като сами израстваме в този процес. Тук всяка цена е оправдана.
***
Човек се ражда в компания, често и умира в компания на други хора. Но винаги е Сам. Именно Той се ражда, или Той умира. Другите са фон на събитията. Другите придават смисъл и значение на това, което се случва с нас при раждане и смърт. Единствено любовта може да прикрие и да направи по-лека нашата, специфично човешка самота.
***
Много хора се раждат обречени да живеят обречени. Целият им живот се състои в това да поддържат и задълбочават тази обреченост. Не забелязват, че целите са потънали в собствените си фекалии и отпадъци и почти нищо не е в състояние да ги зарадва. Злорадство, злоба, завист, страх… това са основните им чувства. Радост изпитват само, когато се доберат до нещо материално, с което могат да предизвикат завист и злоба сред другите обречени. Обреченият човек много рядко може да се изправи и да надскочи себе си.

Божидар Ивков