Етикети

, , , ,

Истината винаги е за предпочитане пред неопределеността, пораждаща лъжа и самосъжаление.
***
Съществува такава тенденция: колкото по-силно ни завладяват съмненията и несигурността, с толкова по-голямо желание се вкопчваме в някаква мнима очевидност, подвеждаща ни със своята не по-малко мнима логичност. Не си даваме сметка, че разумът трудно преодолява мъглата и тъмата, родени от емоции и чувства. Ако сме позволили на емоциите и чувствата да управляват нашата действителност, ние сме превърнали в роби на самите себе си.
***
Силните чувства ни подчиняват и направляват нашето същество, принуждавайки ни да действаме. Често против самите себе си.
***
Всяко нещо, което притежаваме по-дълго, преставаме да ценим. Истинската стойност на нещата оценяваме и усещаме – обикновено твърде болезнено, когато започнем да ги губим.
***
Скръбта и радостта не търпят други чувства успоредно със себе си. Необходимо е време да позатихнат, за да се появят другите чувства и емоции, разумът, и човек да започне да идва на себе си.
***
Искаме или не, разбираме или не, осъзнаваме или не, ние се подчиняваме на волята на парите. Така е устроен светът. Те диктуват дори мечтите ни, отношенията ни с тези, които обичаме. Единствено нашата духовност е в състояние да омекоти това влияние.
***
Ако жената безмълвно дойде при вас и ви се отдаде изцяло – не се противете. Единствения начин да оцелеете, е като се потопите изцяло в нейната същност.
***
Верността не означава непременно любов. Пенелопа била вярна на Одисей, но дали го е обичала – виж за това историята мълчи. Някои смятат, че дори верността може да е отмъщение за любовта или за липсата й, или за предателството… ама това не го вярвам. Има по-сладки начини.
***
Когато работиш с красиви жени щенията се притъпяват и… се влюбваш в истински човек.
***
Човек винаги иска да вярва и да се надява. Дори тогава, когато няма никаква надежда и няма в какво да се вярва.

Божидар Ивков