Етикети

, ,

Щастието е като пеперуда. Колкото повече го преследваш, толкова повече се изплъзва. Ако му обърнеш гръб и се заемеш със своите дела, то ще се върне, ще седне тихичко в теб и ще се усмихне… щастливо.

***

Успехът не бива да бъде цел. Колкото по-голям е стремежът към него, толкова по-вероятно е да не се постигне. Успехът и щастието не трябва да се преследват. Те трябва да се случват. Да се случват като страничен ефект на любовта и привързаността към човек или велико дело. Щастието и успехът трябва да възникват от само себе си. Хвърлете зърната им в плодородна почва и ги оставете сами да покълнат и да се развият. Тогава плодовете им ще радват двойно повече.

***

Смисълът на живота – философска дилема от дълбока древност. Всеки има своя смисъл. Моят е да помагам на другите да открият своя смисъл на живота си.

***

Смисълът трябва да се търси и открива. Той не може да бъде създаден, макар че самото търсене е съзидание.

***

Човешката свобода не е толкова „свобода от”, колкото „свобода за”. Свободата за правене на избори и поемане на отговорност за тези избори.

***

Ако всички хора бяха идеални, светът щеше да бъде едно тъжно място, в което всеки би могъл да замени някого с всеки друг.

***

Дори при самоубийство, човек не може да избяга от личното си чувство на отговороност.

***

Любовта е повече духовна същност и реалност, отколкото само физическо. Тялото старее и умира, духът се бори до последно.

***

Колкото по-осмислен е животът, толкова по-трудно се губи.

***

Отговорност и действие – всеки миг. Изпълнение на дълга, който се поражда в нашето ежедневие и стремежи.

Божидар Ивков