Етикети

, , , , , ,

Само животът предоставя знание за истината.

***

Най-безнадеждно глухи и слепи, са хората, които не искат да чуват и да виждат.

***

Завоевателите обикновено са честолюбиви и силно инатливи. Заради тези си свои качества те могат да погубят милиони. Затова съм съгласен с тези, които ги наричат изверги.

***

Странно, народът изглежда затъпял и неадекватен. А когато опознаваш отделни негови представители, започваш да го обичаш все повече и повече.

***

Тълпата винаги е сбирщина от хора, които са обединени от своята гнусна и животинска природа, която е демонстрация на слабостта и жестокостта на човешката природа въобще.

***

Ако следвахме само своите убеждения нямаше да има войни. И това би било прекрасно.

***

Никакво насилие не може да поправи някакво зло, докато хората не се променят. Ето защо мъдростта никога не се е нуждаела от насилие.

***

Добрият пълководец не се нуждае от гениалност или някакви свръх качества. Той просто трябва да бъде лишен от най-добрите човешки качества – обич, поетичност, нежност, здравословно съмнение, и да се ограничи само до сигурността, че това, което прави е важно.

***

Лакеите и блюдолизците не могат да бъдат велики хора, защото те имат свои виждания за величието.

***

Съдията трябва да съди по действията и начина на живот.

***

Във всяка икономика най-голямата бариера е тази, че наемните хора на труда никога не могат да повярват, че собственика има друга цел, освен непрекъснато да ги ограбва.

***

Всеки има своята истина, дори тя да е тенденциозна и скалъпена.

***

Ако наистина ми е жал за измъчения кон, който яздя, първото нещо, което трябва да сторя е да сляза и да тръгна пеша.

***

Последния закон за академичните длъжности и образователни степени, превърна науката в раздавателница на дипломи за празнота.

***

Когато превърнеш своите задължения в права, преставаш да бъдеш учен или деятел на изкуството.

***

Хората се обединяват от доброто и красотата, а злото и духовното уродство ги разединява. Това го знаят всички! Тогава защо сме толкова самотни?

***

Всяка мисъл и всяко усилие на човека е насочено не към облекчаване на труда, а към печалбата от труда на другия. И ако днес сме постигнали по-добри условия на труд, то е защото те носят повече печалба.

***

В съвременния град човек може да преживее и сто години без да разбере, че той отдавна е умрял или е изгубил себе си. И не може да се открие – всичко е заето и пусто.

***

Единиствено робството е могло да породи изкуството и то ще продължи да съществува докато има робство, независимо под каква форма.

***

Самооценката на човека и социална дроб”: в числителя й стоят умствените и интелектуалните му способности, а в знаменателя – мнението му за сами себе си.

***

Да отнемеш съзнателно и целенасочено човешки живот, е най-отвратителното и долно падение на човека, което дори лудостта не оправдава. На планетата няма друго живо същество, което да върши подобни деяния.

Божидар Ивков