Етикети

, , , , ,

Любителите на сър Артър Конан Дойл и неговите незабравими герои Шерлок Холмс и д-р Уотсън знаят, че писателят е имал добра медицинска практика и е обичал пътешествията.

А. К. Дойл е роден в семейството на художника Чарлз Дойл на 22 май 1858 година в Единбург. Детството на писателя е белязано от бедността. Възпитанието му паднало на плещите на неговата майка – Мери Дойл. Според спомените на А. К. Дойл тя била блестящ разказвач и винаги, когато имала време разказвала на децата си приказки за рицари, далечни страни и приключения.

Богати роднини на майката поемат образованието на малкия Артър и той завършва йезуитски колеж, след което постъпва в Шотландския медицински университет. В трети курс на следването си писателят започва да изпраща на лондонски и единбургски вестници и списания свои разкази. Доходите му обаче са твърде скромни.

Малко по-късно Артър става корабен лекар на китобойния кораб Надежда”. По това време той е висок и силен младеж и предизвиквал уважението на капитана и екипажа му. Докато траело седеммесечното плаването в арктически води А. К. Дойл на два пъти се разминал „на косъм” със смъртта. Първият път паднал в ледените води и ако не потънал то било, защото успял да се хване за перката на мъртъв тюлен, уловен в мрежите на кораба. Вторият път, ранен кит за малко не унищожил кораба.

След две години А. К. Дойл се озовал в Южна Африка, където ловувал крокодили и слонове, запознал се с местното население и със суровите бури-колонизатори.

Любовта към пътешествията и приключенията не попречили на писателя да завърши своето образование и да започне собствена лекарска практика. Отначало нещата не вървели добре – в кабинета на д-р Дойл имало само два стола, а самия той спял на сламенник, спрял пушенето и не пропускал нито един благотворителен обяд за бездомни. Постепенно обаче нещата започнали да се поправят и скоро Артър се оженил за Луиза Хокинс, с която живял щастливо до смъртта й през 1906 година.

Семейните и професионалните ангажименти на Артър Конан Дойл не му попречели да се занимава с литература. Както е известно той става „галеник” на славата благодарение на образа на гениалния детектив Шерлок Холмс. И тук започва интересното.

Прототипът на Шерлок Холмс не е детектив от Скотланд Ярд или друг служител на реда, а лекар. Това е професорът от Единбургския университет – Джоузеф Бел. Бел бил способен да постави диагноза на пациента без да чуе и дума от неговите оплаквания – по това време много от днешните кръвни тестове все още на са били разработени. Как е било възможно това? Външният вид на пациента показвал на професор Бел, какъв е проблемът, благодарение на дедуктивния метод, който той прилагал.

Вероятно младия Дойл е привлякал вниманието на Бел, защото той започнал да го обучава в основите на дедуктивния метод. Работата била в това, че болните почти винаги забравяли да кажат на лекаря важни подробности, за да може да бъде поставена правилна диагноза. И вместо да води уморителни разговори с пациента и да „вади думите му с ченгел от устата”, Бел смятал, че лекарят трябва да може да разбре от пръв поглед как живее болния, дали обича да пътешества и какви здравословни проблеми вероятно може да има. Нещо като диференциална диагностика.

Професорът дори изисквал от своите студенти да изучават татуировките на моряците, за да могат бъдещите лекари да разберат откъде евентуално са „донесли” треската. Или да различават различния акцент в говора, присъщ на жителите от различните части на Англия и Шотландия.

Джоузеф Бел бил уверен, че дори битовите навици или климатът на дадена област могат да са в основата на определени заболявания.

Нещо като д-р Хаус на 19 век. Чувал съм от мои познати за такива лекари – поглежда пациента и определя диагнозата. Разбира се, това не винаги е възможно. Със сигурност обаче добрите лекари не поставят диагноза само на основата на биологични критерии, а се интересуват от цялостния социален контекст на живот на своите пациенти.

Цялото това знание, придобито в Университета, помогнало на Конан Дойл при създаването на образа на гениалния детектвив Шерлок Холмс.

Инетересн факт от живота на писателя е, че е успял да стъпи на всички континенти на земята. Как го е направил? „Елементарно Уотсън”.

Мисля си, че днес всеки четящ човек на планетата, пази някъде в „сърцето си” спомена за невероятния детектив и неговия верен спътник. Всеки четящ човек е станал мъничко по-добър и по-умен благодарение на книгите на Артр Конан Дойл и на… дедуктивния метод.

Божидар Ивков

 

Източник: http://biblio.forblabla.com/blog/45941531655/Kak-vrach-pridumal-metod-deduktsii-ili-chem-izvesten-Konan-Doyl-?from=mail&l=bnq_bn&bp_id_click=43379194284&bpid=43379194284