Етикети

, ,

Приятелите си дръж близо до себе си, враговете – още по-близо.

***

Този, който правилно и честно ми посочва грешките, е мой учител; този, който правилно и честно отбелязва моите постижения, е мой приятел; този, който ме ласкае, е мой враг.

***

Същността на войната, е измамата. Изкусният войн трябва да изглежда неумел. Когато е готов да атакува, трябва да покаже подчинение. Когато си близко, преструвай се, че си далеч. Когато си наистина далеч, преструвай се, че си на място.

***

Ако нямаш изгода – не действай; ако преценяваш, че не можеш да придобиеш – не използвай оръжита си; ако няма опасност – не влизай с никого във разпра. Подчинявай и контролирай гнева и злобата си. Действай само тогава, когато имаш полза; безполезно и вредно е да се разкриваш, ако от това нямаш изгода.

***

Ако не те разбират, значи не говориш достатъчно ясно. Търси вината в себе си.

***

Не показвай наведнъж и напълно всичките си умения. Измамата и тайната водят до изненада, а всички заедно до победа над противника.

***

Ако познаваш добре врага си и себе си тогава се сражавай – няма опасност; ако познаваш себе си, но не и врага си – можеш да победиш, но може и да загубиш битката; ако не познаваш себе си и врага си винаги си обречен на поражение.

***

Този, който избира най-подходящия момент и знае как да напада няма да срещне сериозна съпротива. Този, който умее да се пази и отбранява – не може да бъде изненадан. В това е тънкостта на изкуството да воюваш, когато си принуден.

***

Когато има спокойствие – очаквай вълнения. Когато има ред – очаквай безредици. Така се управлява със сърцето.

***

Да спечелиш всичките си битки не е върха. Да победиш врага си без сражение – ето това е върховно постижение.

Божидар Ивков

Реклама