Етикети

, , , ,

Хипертонията (високо кръвно налягане) е често срещано здравно състояние и се смята, че хората знаят „всичко” за него. Всъщност така ли е? Оказва се, че в действителност знаем малко. Кое от това, което твърдим е истина и кое мит?

Известно е, че нормалното кръвно налягане при покой е в границите 100–140 mmHg систолно (горна граница) и 60–90 mmHg диастолно (долна граница). Високо кръвно налягане има, когато редовно се измерват стойности 140/90 mmHg или по-високи.

Високото кръвно налягане е заболяване на старите хора – [МИТ]

С напредване на възрастта вероятността да се появи високо кръвно налягане се увеличава. Но то може да се прояви и при млади хора. Смята се, че при хората, които водят заседнал (без много движение) начин на живот рискът от поява на високо кръвно налягане е по-висок.

Хипертонията може да се наследи от родителите – [ФАКТ]

Наличието на хипертония при наши близки повишава значително риска от поява на хипертония. Това обаче не означава, че задължително сме осъдени да имаме високо кръвно налягане. Здравословният начин на живот спомага да се избегне развитието на болест.

Високото кръвно налягане не е опасно – [МИТ]

В резултат на високо кръвно налягане може да се стигне до инсулт или до инфаркт. И при двата случая последиците могат да бъдат или са изключително тежки. Затова високото кръвно налягане не бива да се подценява.

От момента на разпознаване на хипертонията лечението продължава цял живот – [ФАКТ]

Съвременните медикаменти за лечение на хипертонията нямат дълготраен ефект и затова трябва да се вземат до края на живота. Правилното и системно вземане на лекарства, физическата активност и подходящата диета са условие за избягване на тежките и/или фатални последици, които могат да се предизвикат от хипертонията.

Лечението на високото кръвно налягане трябва да започне едва когато се появят първите симптоми за наличие на болест – [МИТ]

Отлагането на лечението на хипертонията е голяма грешка. Дори болестта да не манифестира някакви симптоми тя може да увреди жизнено важни вътрешни органи и кръвоносни съдове.

Високото кръвно налягане по време на бременността повишава риска от развитие на високо кръвно налягане в по-късен период – [ФАКТ]

Според статистическите данни 10% от бременните жени имат проблеми с високо кръвно налягане. След раждането обикновенно то се нормализира, но има случаи, когато се превръща в хронично състояние. Нещо повече, жените, които по време на бременността си са имали високо кръвно налягане в по-късните етапи от живота си са в повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Хората с високо кръвно налягане не трябва да пият кафе – [МИТ]

Кафето и силния чай имат лошата слава, че повишават кръвното налягане. Всъщност те не влияят върху стойностите му и не повишават риска от повишаване на кръвното налягане.

Нормалното тегло предпазва от високо кръвно налягане – [МИТ]

Наднорменото тегло и затлъстяването повишават риска от поява на хипертония, но теглото в норма не е гаранция за избягването й. Дори при нормално тегло, но при живот в стрес, лош сън, неправилно хранене, застоял живот, рискът от поява на хипертония се повишава.

***

Струва ми се, че е много важно да разберем нещо много просто. Задълбочените и всестранни знания в една или няколко немедицински области, богатата ни обща култура, в т.ч. наличието на известни познания в сферата на медицината, не ни правят лекари. Те само ни позволяват – ако правилно ги използваме – да реагираме правилно и своевременно на появата на симптоми, които преди не сме усещали.

И още нещо: нашето здраве е преди всичко и най-напред наша отговорност.

Източник:http://walbrzych.naszemiasto.pl/artykul/2090413,nadcisnienietetniczefaktyimity,id,t.html

доц. д-р Божидар Ивков

Реклама