Етикети

, , , , , , , ,

Angelika Kuźniak (2013) Papusza. Wydawnictwo Czarne, Wołowiec.

352x500

 

Наскоро Издателство „Чарне” издаде книгата на А. Кужняк „Папуша”.

Коя е Бронислава Вайс – на цигански Папуша или кукла?

В представянето на книгата се казва, че Папуша е поетеса, открита от Йежи Фицковски и поставена на пиедестал от известния полски поет и писател Юлиан Тувим. Нейните стихове, простичките й песни, изпълнени с тъга по природата и до днес се смятат за гордост на циганското наследство.

Публичното разкриване на нейния талант, на стиховете й, бързо се превръща в нейно проклятие. Заподозряна в предателство към племенния кодекс, Папуша е низвергната. Остракизмът се отразил тежко на нейното здраве, в т.ч. и психическо. След смъртта й през 1987 година е погребана далеч от циганските гробища.

Авторката на книгата – Анджелика Кужняк, успява да се добере до ценни архивни материали, чрез които разкрива нови страни от съдбата на легендарната циганска поетеса. Особено ценна е кореспонденцията й с Йежи Фицовски и Юлиан Тувим, която представя многостранна информация за живота на полските цигани. „Папуша” е забележителна книга за един свят, който вече не съществува. И за цената, която се заплаща за другостта.

***

„Папуша не е била обикновена циганка, макар и да е живяла живота на своя табор, откраднала е не една кокошка или заек и е била бита от мъжа си, защото такова е циганското право и такъв е бил циганския живот. Но единствено тя е успяла да изрази любовта си към циганската съдба, възпявайки я в написаните от нея стихове и песни, които й донесли слава сред хората, обичащи изкуството и събудили ненавист към нея в циганските й събратя, които я обрекли на изгнание, защото е била различна от тях. Папуша е нашата „прокълната поетеса”, непризната от своите, изключително оригинална, ненаследила никого, влюбена в природата, разтърсваща”.

Юлия Хартвиг

„Трудно е да си представим по-страшна цена за таланта от тази, която е заплатила Папуша. В прекрасната книга на А. Кужняк непрекъснато чуваме гласа й”.

Юстина Соболевска, polityka.pl

„Папуша” не е обикновенна книга, не е щампован репортаж”.

Рогер Виехерт, stacjakultura.pl

Това е само малка част от отзивите за книгата на А. Кужняк. Любопитен съм дали тази книга някога ще види „бял свят” и на български език. Или ще бъде погълната от сивия поток на сластно словоблудство и лъскави захаросани корици на „романи”, излизащи от пазарната матрица на набедени от пропагандата и рекламата за писатели печалбари.

Божидар Ивков

Реклама