Етикети

,

На 5 септември 2013 година, във връзка с 185 годишнина от рождението на великия руски писател Лев Николаевич Толстой, започна работа нов портал. Тойе е посветен на живота и творчествотона писателя.

Адресът на портала е: www.tolstoy.ru

Създаден е съвместно от Държавния музей Л. Н. Толстой и Имението-музей Ясна поляна.

Порталът се стреми да се превърне в официален сайт на Л. Н. Толстой. В него е пубкикувана богата и достоверна информация за живота и творчеството на писателя. За първи път е публикуван и богат снимков и илюстративен фонд, аудио- и видеозаписи. За любителите на Толстой е създадена и интерактивна географска карта с паметните места, свързани с живота на писателя и местата на действието от неговите произведения.

Това, което наистина прави портала уникален, е електронната версия на 90-томните събрани съчинения на Л. Н. Толстой, резултат от реализацията на проектаЦелият Толстой с един клик. Първите три тома от тях вече са достъпни във формат PDF. Освен тези и следващите томове ще бъдат достъпни за всеки желаещ на адрес http://www.tolstoy.ru. Нещо повече, книгите ще бъдат безплатно достъпни и в 14 формата на сайтa на партньора на проекта – електронната книжарница ЛитРес.

90-томното издание съдържа 46 000 страници произведения на Л. Н. Толстой. Томовете ще се появяват постепенно. За два месеца в проекта са се включили 3 123 доброволци.

Толстой е познат в целия свят и със сигурност всички, които обичат неговите произведения ще бъдат радостни да имат на разположение във всеки един момент цялостното му творчество.

На добър час на проекта.

Източници:

http://biblio.forblabla.com/blog/45768557810/Lev-Tolstoy-otkryil-svoy-sayt?from=mail&l=bnq_bn&bp_id_click=43013183833&bpid=43013183833

http://www.ichip.ru/novosti/internet-i-seti/2013/09/zarabotal-oficialnyi-sait-lva-tolstogo

Божидар Ивков