Етикети

, , ,

Когато започнеш да виждаш във всичко смешната страна, тогава можеш да смяташ, че си силен.

***

Този, който марширува в различен такт от тълпата, е завладян от звуците на друг оркестър.

***

Самотата и усещането за непотребност взаимно се подхранват.

***

Кой е главния луд в България? Кой е най-главния психар? Аз съм за първи ден в тази страна и затова веднага искам да се харесам на най-подходящия човек.

***

Който и да заеме коридорите на властта, това винаги е този, когото най-малко си искал да видиш, но надеждата винаги остава… поне за мнозинството.

***

Проблемът не е в това, че рано или късно на всеки от нас ще се наложи да изгуби. С това не можеш да направиш нищо. Проблемът е в това, какво правим с печалбите!

***

Трябва да се надсмиваме над всичко онова, което ни измъчва. В противен случай светът, в който живеем ще ни влуди.

***

Промените в човека се забелязват след дълга раздяла. Ако живееш непрекъснато с него няма да забележиш промените. Те настъпват постепенно. Затова ние, които живеем в България и нашите сънародници, живеещи в странство, най-напред забелязваме, колко различна е лудостта ни.

***

Докато се крия от политическите санитари в маргиналните полета на българското общество се вглеждам в собственото си огледало на съвестта. И не спирам да се учудвам – как е възможно да запазя себе си. Нещо нечувано – да бъдеш себе си!

***

Никой не е изключителен, когато не е луд. Лудостта е тази, която ни прави изключителни. Лошото е, когато изключителните си повярват и започнат да задушават тези около тях.

***

Докато сам не опитам нещо, никой не е в състояние да ми докаже, че не мога да го направя. Колкото и откачено да е!

***

Да останеш нормален в един свят на луди – такива истории няма. Това са истории, които побъркания ти мозък ражда в безсънните нощи, а след това се страхуваш да ги споделиш със своя психиатър – данъчните, социалните служби, шефа ти, жена ти...

***

В България всичко е истина, дори никога да не се е случвало.

 

Божидар Ивков.