Етикети

, ,

Преди около месец в публикацията си „Книгата – най-добрия приятел на човека”, загатнах темата на този материал. Сега ще се опитам да отговоря на тези „простички” въпроси: Защо трябва да четем? Какво печелим от четенето на книги?

***

Днес много хора са впили поглед в своята работа, в запазването (понякога на всяка цена) на своите социални позиции и статус, в правенето в професионална кариера и др. Забързани в своето ежедневие и вглъбени в своите проблеми и в преследване на поставените цели, тези хора не искат или не могат да отделят време за четене. Те предпочитат „макдоналдизираните ястия на телевизията или „заравят” глави в компютъра, търсейки електронните социални мрежи, като изкуствен заместител на естествените, дълбоко човешки и стойностни социални контакти. И малцина си дават сметка, че четенето на книги е в състояние да ни помогне (в много отношения) да сътворим за себе си и за близките си един по-добър свят и по-качествен живот.

И така, какво може да ни даде четенето?

ЧЕТЕНЕТО РАЗВИВА МИСЛЕНЕТО

Четенето – най-вече на книги – развива мисленето и въображението ни. При четене човек мисли повече, опитва се да разбере една или друга идея, старае се да си представи героите и ситуациите, в които ги поставя автора. И като се опитва да свърже някаква мисъл, идея, сцена, преживявания със собствения си житейски опит, той развиваи своето асоциативно мислене.

ЧЕТЕНЕТО МОЖЕ ДА НАМАЛИ СТРЕСА ОТ ЕЖЕДНЕВИЕТО

Днес за много хора по света предпазването или премахването на стреса, се е превърнало в много важна грижа и/или дейност. Богатството и ритмичността на езика – особено на майсторите на словото – може да успокои психичното напрежение и да освободи от стреса. Пренасянето на вниманието от света на ежедневните проблеми в света на героите, „живеещи” в книгата, „пренасочва центъра” на психичното напрежение и освобождава натрупаната през деня негативна енергия. Според някои специалисти в тази посока много добро „лекарство” е добрата научна фантастика преди сън.

ЧЕТЕНЕТО УВЕЛИЧАВА РЕЧНИКОВИЯ НИ ЗАПАС

При четене на книги от различни жанрове понякога човек среща думи, които или са му непознати, или не използва в своя ежедневен и професионален език и чието значение е забравил. Твърде често смисъла на дадена дума може да се разбере от цялостния подтекст или контекст на разказа и това да елиминира необходимостта от търсенето на съответното значение в речници или в интернет. Освен това, четящия човек повишава своята грамотност.

 

ЧЕТЕТНЕТО Е ЧУДЕСНА ПРОФИЛАКТИКА СРЕЩУ БОЛЕСТТА НА АЛЦХАЙМЕР

Според данните от последните изследвания в тази сфера, се оказва, че четенето действително предпазва не само от болестта на Алцхаймер, но и от редица други заболявания на мозъка. Когато човек чете активността на мозъка се повишава, а това влияе позитивно върху неговото състояние и функциониране.

ЧЕТЕНЕТО ПРИДАВА И НОСИ СЪС СЕБЕ СИ УВЕРЕНОСТ

Четенето на книги ни прави по-уверени. По време на разговор и дебатиране на някакъв проблем четящия човек е в състояние – съзнателно или не – да демонстрирадълбоки знания в различни области, да илюстрира по-богато, дори и нетрадиционно или екстравагантно своите тези и по този начин да бъде и да се държи по-уверено. Нещо повече, речта става по-пъстра, „сочна”, многообразна и без повторения и без използване на паразитни изрази. Това неминуемо води до признание от страна на околните за познанията на четящия човек и въздейства положително върху неговата самооценка.

ЧЕТЕТНОТО ЗАДЪЛБОЧАВА И РАЗШИРЯВА ТВОРЧЕСКИТЕ ВЪЗМОЖНОСТИ

Твърде често така наречените креативни хора са в състояние да изведат или да „родят” по няколко чудесни идеи, свързани с решаването на даден проблем. Не рядко източника на тези идеи е спотаен в прочетените от тях книги. Като се чете една книга могат да се взаимстват множество идеи, които след това да бъдат въведени и релаизирани в реалния живот.

ЧЕТЕНЕТО ПОДОБРЯВА СЪНЯ

Майката природа е велик творец и „поддръжник” на здравето и живота. Ако човек чете редовно преди сън организмът му се адаптира към този процес и скоро той се превръща в своеобразен сигнал за подготовката на организма да „потъне” в прегръдките на съня. По такъв начин се подобрява процесът на заспиване, самия сън, а сутрин човек се чувства по-бодър и отпочинал.

ЧЕТЕНЕТО ПОДОБРЯВА МОЗЪЧНАТА АКТИВНОСТ

Вече се спомена, че при четене се развива въображението – четейки човек обикновено си представя множество детайли: героите на книгата, облеклото им, обкръжаващата ги среда и предмети, израза на лицето и езика на тялото. Често четящия човек запомня много подробности, благодарение на които той може да разбере цялото произведение. Точно по тази причина четенето се оказва блестяща тренировка за паметта и логическото мислене.

ЧЕТЕНЕТО ПОДБРЯВА КОНЦЕНТРАЦИЯТА

Същинското четене изисква концентрация върху съдържанието на произведението. Разсейването води до загуба на нишката на фабулата, до пропуски и др. Възможностите и способностите за концентрация са изключително полезни и при редица други дейности. Освен това се смята, че четенето на книги развива обективността и способностите за вземане на уравновесени решения.

ЧЕТЕНЕТО Е ДЕБАТ МЕЖДУ АВТОРА И ЧИТАТЕЛЯ

Много често в процеса на четене възниква задочен спор, дебат между четящия човек и автора на книгата. А дебата изисква знания, умения да се говори (макар и на ум), търпение и толерантност. Всичко това постепенно се „култивира” в четящия човек.

ЧЕТЕНЕТО Е ЕДИН ОТ НАЙ-ПРИЯТНИТЕ И ПОЛЕЗНИ НАЧИНИ ЗА ПРЕКАРВАНЕ НА СВОБОДНОТО ВРЕМЕ

За четящия човек свободното време е „дар Божий”, а не възможност да мързелува или заплаха от атака на самотата. Дори, когато е на екскурзия или почивка, той може да „уплътни” и осмисли своето време. Това носи радост и поддържа мозъка в кондиция.

***

В заключение: четенето е дар, от който е грях да се отказваме. Винаги съм се питал: какво би представлявал живота ми, без миговете, прекарани в световете на Балзак, Зола, Флобер, Дюма, Верлен, Рембо, Дикенз, Голзоърти, Байрон, Д. Лорънс, Вонегът, Керуак, Достоевски, Толстой, Тургенев, Салтиков-Шчедрин, Вазов, Ботев, Елин Пелин, Йвоков, Ивайло Петров и стотици други писатели? Безкрайно щастлив съм, че не знам отговора на този въпрос. Дори и нищо друго да не съм направил през живота си, освен да съм чел – не съм живял напразно.

 

По материали от: http://biblio.forblabla.com/blog/46096358020/Pochemu-chitat-knigi-polezno

Божидар Ивков

Advertisements