Етикети

, , , , , ,

Вероятно Хедда Болгар почти не е позната в България, освен може би на тесен кръг специалисти психоаналитици.

На 18 май 2013 година, известната в цял свят психоаналитичка, почива в дома си в Лос Анджелис на 103 годишна възраст.

Коя е Хедда Болгар? Родена е през 1909 година в Швейцария. Баща й е бил виден историк и дипломат, а майка й феминистка и журналист, една от двете жени военни кореспонденти по време на Първата световна война.

Получава докторската си степен по психология през 1934 г. в Университета на Виена. Познавала се е с Анна Фройд и е присъствала на лекции на Зигмунд Фройд.

През 1938 година, в деня, в който нацистка Германия анексира Австрия, Х. Болгар емигрира в САЩ. Работи в Чикаго, а през 1956 година се премества със съпруга си в Лос Анджелис, където става главен психолог в Mt. Sinai Hospital.

Хедда Болгар дълги години живее сама в дома си в Лос Анджелис, приема пациенти, чете лекции, пътува на професионални конференции. Над 75 години тя се занимава с психологическото здраве на своите пациенти, като им помога да се ориентират и справят със себе си и да се почувстват по-добре.

Работоспособността на Хедда Болгар, яснотата и остротата наума й поразяват – тя до последните мигове на живота си работи. „Знаете ли, през послените 80 годни малко се занимавах със спорт”. Едва на 101 години тя се увлича от йога.

Тайната за нейното дълголетие тя вижда в правилното хранене (от 14 годишна възраст е вегетарианка), в добрия сън и – най-главното, да се приема случващото се и да не се преживяват твърде много и дълбоко трудностите. Особено важно е да не се притеснява човек, затова, което още не се е случило.

Все едно, вие не знаете, какво ще се случи с вас в бъдеще. Кой от приятелите и близките ви ще загубите, от какво ще се разболеете, с какви неприятности ще се сблъскате. Не е задължително вашите страхове да станат реалност, по-скоро обратното. Затова няма никакъв смисъл да преживявате предварително. Трябва да се наслаждавате на живота и да не мислите за лошото”.

И нещо много важно. Хедда Болгар твърди, че за душевното здраве в зряла възраст, е необходимо да се разбере, че с годините идват не само загубите, но и не малко преимущества. „Хората много говорят за това, какво губим с възрастта и забравят за това, което получаваме. Това не е справедливо. С годините ставаме независими, учим се по-добре да разбираме самите себе си, ставаме по-малко тревожни. Възрастта дава отлична възможност да помислим за своя живот, да престанем да се ядосваме на себе си за неправилните решения и да се избавим от чувство за вина”.

Хедда Болгар вече не е сред нас. Но поне за мен ще остане символ на лична независимост и едновременно с това на съпричастност към страданията на хората.

Ето и няколко простички правила, как да бъдем щастливи, създадени от Хедда Болгар.

Няма никакъв смисъл да се безпокоим за това, което още не се е случило. Мнозинството от нашите страхове са неоснователни. Най-често това, от което се боим, никога не се случва в действителност.

Прекомерната привързаност към навиците и към обстоятелствата пречи. Трудно е, но трябва да се избавим от нея.

Мнозинството неприятности имат както лоши, така и добри страни.

Необходимо е колкото се може по-малко да зависим от чуждото мнение. Винаги някой ще те осъди как изглеждаш, какво правиш, в какво вярваш. В този смисъл е добре, когато си на сто, никой не се опитва да те учи как да живееш.

Да се помага на хората, особено на близките и познатите, е огромно щастие. Това не трябва да се пренебрегва.

Най-печалното в живота, е загубата. Но дори с напусналите ни хора е възможно да се продължи мисления диалог. Съпругът ми почина, когато бях на 64 години. И досега понякога мислено беседвам с него.

 

Източници:

http://www.ageofhappiness.ru/blog/hedda_bolgar/280/

http://www.ageofhappiness.ru/blog/tatiana_khrylova/493/

http://articles.latimes.com/2013/may/18/local/la-me-hedda-bolgar-20130519

http://www.huffingtonpost.com/michael-sigman/hedda-bolgar-pioneering-p_b_3279671.html

Божидар Ивков

Реклама