Етикети

, ,

На света няма нищо, което да не трябва да се подобри. Особено човешката природа

***

Невероятно е, как възторгът ни преминава като лятна буря. Да се самоизмъчваме, да се самообвиняваме, да скучаем и подлудяваме, да се „филмираме” с негативни или фантастични емоции можем с часове и дни, а радостта и възторгът ни от нещо хубаво идва и си отива, сякаш са влезли в град покосен от чума.

***

Този, който не познава страха и мързела, той постига целите си.

***

В човешките отношения не може да има обич, доверие, приятелство, учажение само наполовина, защото другата половина винаги е враг. А тя често се оказва по-силната.

***

За мъдрите и духовни хора парите са нужни, за да не мислят за тях.

***

Обич моя, да бъдеш потребен означава да не можеш да живееш без, през цялото време да мислиш за, да се стремиш към. Да си потребен, значи да си обичан и да обичаш.

***

Всички наши тотални победи са въображаеми и над въображаем противник.

***

Прекалено многото приятели и доброжелатели са нещо като демократични избори: мнозинството винаги са мръснициили завистливици.

***

И хората, и безкрайността, са несъизмерими. Няма как да се твърди, че една безкрайност е по-добра или по-лоша от друга. Затова и всеки човек е безкрайност.

***

Всеки знае, че има само един начин да се свърши една работа и безброй начини и мотиви да не се свърши. Въпросът е, как да се измъкнем от тълпата.

***

Лечението на последиците при една болест, е също толкова безплодно, колкото е и безплодността на множество полицейски мерки. И двете действия разкриват некадърността на правителството и прилаганите от него политики. Да унищожаваш само последиците е най-сигурният начин да затвърждаваш причините.

***

Политиката е изкуство да не говориш истината, като същевременно накараш колкото се може повече хора да приемат думите ти за истина. Хората не обичат и не се интересуват от истината. „Добрият” политик им дава това, от което те се интересуват и това, в което вярват… и то в умерени дози.

***

Ако животът е болест на материята, а мисленето болест на живота, то смъртта е най-добрия лечител и най-доброто лекарство.

***

Най-страшното насилие на човек над човека е, когато единият принуждава другия: „Мисли като мен”.

Божидар Ивков

Реклама