Етикети

,

Първоначално имах намерение да „пофилософствам” върху откриването на летните параолимпийски игри в Лондон’2012. Но си дадох сметка, че това би било не само проява на лош вкус, но и неприятен изблик на словоблудство и логорея. Та нали милиони зрители видяха невероятното шоу. И все пак, реших да споделя две неща, които най-силно ме впечатлиха: думите на С. Хоукинг и общия извод, който направих за себе си от тази наистина величествена церемония.

Медиите са твърде пестеливи по отношение на казаното от Хоукинг, но все пак – струва ми се – е достатъчно.

„Гледайте нагоре към звездите, а не надолу към краката си… опитайте се да осмислите видяното… бъдете любопитни”.

Това е посланието, което отправи световно известният астрофизик Стивън Хоукинг (и което всички световни медии цитират) на церемонията по откриването на Параолимпийските игри в Лондон в сряда вечерта (29.08.2012).

С тези свои думи С. Хоукинг сякаш подчертава ценността на знанието и неговия несъмнено огромен принос към развитието на цивилизацията. Същевременно в думите на Хоукинг звучи предупреждение за съществуващото днес игнориране на науката и все по властно и агресивно настаняващото и настаняваното в обществото псевдознание.

На церемонията С. Хокинг каза още:

„Когато Нютон е видял как ябълката пада на земята вероятно е осъзнал, че това е красивата сила, която кара звездите и слънцето да се въртят. Същата сила, която може да ви въвлече в черна дупка”, каза Хокинг катп през това време сцената се изпълни с десетки огромни ябълки. В края на тази част от спектакъла всичките 62 400 души в публиката едновременно отхапаха от поставената на седалките им ябълка.

„Параолимпийските игри са за това да трансформираме възприятията си за света. Всички сме различни. Няма такова нещо като стандартен човек, но всички ние споделяме един и същи човешки дух. Важното е да имаме възможност да творим. Тази креативност може да приема многобройни форми – физически постижения до теоретична физика. Колкото и да е труден животът, винаги има нещо, което можеш да направиш и да успееш в него”.

Докато наблюдавам церемонията, а и след това четейки прессъобщенията не можех да се откъсна от усещането за посланието, което се оформи в мен: Бъдете единни, запазвайки своето лично различие и човешко многообразиe!

Източници:

http://www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/116781?utm_source=biuletyn&utm_medium=email&utm_campaign=30.08.2012

http://m.dnevnik.bg/sport/2012/08/29/1897467_stivun_hoking_kum_paraolimpiicite_poglednete_zvezdite/

Божидар Ивков