Етикети

, ,

Едва ли са много хората, които знаят, че един от най-известните чешки и световни писатели и хуманисти – Карел Чапек (8.01.1890 – 25.12.1938), е бил човек с „Бехтерев”. Чапек много рядко е споделял големите трудности, породени от болестта, с които е трябвало да се справя през живота си. Само в кореспонденцията му с Олга Шайнпфлюг – издадена дълго след смъртта му, понякога могат да се открият кратки бележки за болките и „другите проблеми, свързани с болестта”.

Болестта на Карел Чапек започнала още преди първата световна война. От спомените на сестрата на Чапек – Хелена Чапекова става ясно, че той не е служил в армията, защото „…той не можеше нормално да вдига главата си…”.

Първоначално Чапек смятал, че има туберкулоза на гръбначния стълб и в последствие се примирил с мисълта, че скоро ще умре. Докато трае войната болките обхващат целия му гръбначен стълб.

Заслужава да се приведе следния пасаж от книга на К. Трнава: „Олга Шайнпфлюг си спомня, че Карел Чапек никога не искал да говори за своята болест, а ако все пак се налагало, говорел, колкото се може по-малко: „Тя седи някъде в гръбнака и понякога предизвиква страшна болка, иска огромно търпение, но с нея вече сме свикнали един с друг и взаимно се понасяме напълно прилично. Научих се да се съобразявам с болестта си, точно като част от моето тяло, понякога е по-зле, но има и дни, когато ни е добре заедно… Не, не ме съжалявайте, с мен да става, каквото има да става, но за съжаление – това е последното, което бих могъл да понеса… Противни са ми мекотелостта и малодушието. Противни са ми изразяването на показна нежност и грижа…”. Само в редки моменти той давал воля на болестта; когато му било много зле, пишел и четял по-малко, лежал, срамувайки се на своя диван и се опитвал да се обяснява като човек, който са хванали в момент на слабост: „Днес ме боли целият човек”. С това той искал да покаже, че отделя своето тяло от силата на духа, че неговия дух няма нищо общо с мъките на тялото и слабостта му”.

Чапек умира на 25 декември 1938 г. – вероятно от пневмония.

На всички, които искат да прочетат повечко за К. Чапек и за ревматичните заболявания, препоръчвам книгата, от която взех горните данни:

Трнавски, К. (1994) Ревматические болезни Что о них известно и как с ними жить. Издательство „Питер”, Санкт-Петербург.

Тя може да се намери на адрес: http://www.bibliotekar.ru/427/index.htm